söndag 23 juni 2024

De underjordiska städerna i Kappadokien

 .

De underjordiska städerna i Turkiska Kappadokien, under och i närheten av Derinkuyu, fortsätter att förbrylla.


Vem byggde ursprungligen de underjordiska städerna - och när skedde det? Hittills saknas material med vars hjälp det kan avgöras och kanske får vi aldrig veta. Vi kan få svar på frågor som vem som nyttjat de underjordiska städerna under senare tid, men det är ju inte nödvändigtvis samma sak som att samma personer också ursprungligen grävt ur och tagit dem i bruk.


De förklaringar och tidsbestämningar som hittills presenterats framstår som uppenbart orimliga och framför allt presenterade för att inte vara kontroversiella och därigenom kunna äventyra akademiska karriärer.


Min slutsats är att de är mycket, mycket äldre än vad arkeologin hittills ångestfyllt vågat nämna.


Jag skulle inte bli förvånad om man så småningom landar i slutsatsen att de underjordiska städerna ursprungligen karvats ut och tagits i bruk av neandertalare och dessutom under eller före den senaste istiden. Kanske inte bara före den senaste istiden. De kan mycket väl vara äldre än så. Men vetenskapen har ett bryderi eftersom man uppenbart låst in sig på helt galna tidsbestämningar i fråga om hur länge människan vandrat på Jorden.


Falun söndagen den 23 juni 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: