måndag 3 juni 2024

Arkeologiska och framtida avslöjanden att vänta, eller hoppas på

 .

Nya fascinerande upptäckter har gjorts inom arkeologins område under senare år. Som så många gånger förr gäller att det som var sant igår är lögn och förbannad dikt idag och vice versa. Det blir intressant att se om det även nu kommer att vara som förr, det vill säga att rådande tro på hur historien sett ut försvaras benhårt - även mot bättre vetande.


Ännu ett tag får vi nog vänta på att man helt tvingas ompröva människans tidiga historia. De extremt feldaterade fynd vilka man tidigare gjort i Turkiet, bland annat i Derinkuyu och besläktade platser, och fortsätter att göra, av en, eller flera civilisationer som tidigare varit dold och okänd för oss, kommer dock att leda fram till en stor sådan förändring i saken. 


De omfattande underjordiska bosättningarna med en så tydlig inriktning på försvar - mot annat än andra människor - talar starkt för att de tillkommit under en tid då människan delat jorden med andra, och större, numera sannolikt utdöda livsformer, vilka utgjort i vart fall en stor del av motivet för de märkliga boendeformernas tillkomst och utformning.


Fortfarande verkar teorierna om stora meteoritnedslag som orsak till stora förändringar i forntiden omhuldas av många. Visst görs det hela tiden nya fynd som visar på att sådana nedslag skett. Hittills dock sådana med framför allt lokal och regional påverkan och måttligt global inverkan. Men bevisen för, eller tecknen på, att stora nedslag, med global återverkan, som ganska allmänt antagits vara förklaringen till exempelvis dinosauriernas utrotning har uteblivit. Allt mer pekar på att stora klimatförändringar i forntiden i huvudsak har haft andra orsaker. Kanske kommer man så småningom att landa i att de plötsliga och dramatiska förändringarna inte alls har ägt rum och att förändringarna istället har varit gradvisa och mycket utdragna i tiden. Åtminstone delvis så utdragna att de förändringarna förklaras av bland annat kontinentalplattornas förskjutning och därav följande förändrade livsbetingelser för alla livsformer.


Allt mer pekar således på att de flesta - inte alla - men de flesta stora förändringar istället har skett genom så långsamma förändringar att de variŧ nästan omärkliga i den tid de utspelat sig. Vi människor, med våra i det här sammanhanget ynkligt korta liv, har naturligtvis svårt att greppa ett sådant händelseförlopp. Det kan ju också upplevas som tråkigt och händelsefattigt. Inte mycket till fantasieggande apokalyps när förändringarna utspelar sig under tiotusentals, hundratusentals och ibland kanske miljoner år.


Fortfarande kan vi inte förklara klimatförändringarna i forntiden och förstå deras orsaker. Våra korta liv gör det inte lättare. Vulkanutbrott och meteoriter förklarar inte allt av betydelse - åtminstone inte utanför Hollywood.


Det gäller sannolikt i lika hög grad den klimatförändring vi just nu upplever. Den pågår säkert. Klimatet ändras hela tiden, i den ena riktningen eller den andra. Men den beror sannolikt endast i ringa utsträckning på åtgärder som vi människor gjort och kan påverka. Det kommer dock inte att hindra lättledda människor under inflytande av vår tids självutnämnda spåmän och schamaner från att dansa runt totempålen. Ännu har det inte resulterat i barnaoffer eller att klimatförnekare bränns på bål. Det är för tidigt att bedöma om det senare beror på att utvecklingen inte har hunnit så långt än, eller om det helt sonika ska förklaras med att historien alltid upprepar sig, men att det aldrig blir exakt likadant som tidigare.


Det är naturligtvis störande för den inbilska mänskligheten, som alltid betraktat sig själv som skapelsens krona, att vi inte vet varför sådana här stora och helt livsavgörande förändringar sker. Att som nu - och många gånger tidigare - bara hitta på en förklaringsmodell och sedan förfölja alla som inte tror på den, löser inte problemet med att vi faktiskt inte vet vad som orsakar förändringarna. Förhoppningsvis kommer vi någon gång att veta, men vi ska inte ta det för givet.


Jag tror inte så mycket på de enkla förklaringsmodeller till pågående klimatförändringar vilka erbjuds av förvirrade ungdomar utan livserfarenhet, vilka antingen exploateras av andra, eller själva vill göra karriär genom att med stor övertygelse exploatera andras rädsla, genom att torgföra enkla lösningar på komplicerade och oöverskådliga skeenden.


För att återvända till Derinkuyu är det spännande att fråga sig var i mänsklighetens utveckling Derinkuyus befolkning befann sig? Ännu mer spännande är naturligtvis frågan vart de tog vägen? Överlevde deras civilisation på någon annan plats? Och varför försvann de spårlöst? Varför finns inga lämningar som går att åldersbestämma i deras bostäder?


Falun måndagen den 3 juni 2024

Mikael Styrman.

Inga kommentarer: