tisdag 4 juni 2024

Numera obefintlig energi såld för tredje gången

 .

Microsoft slår på stora trumman om hur viktig deras satsning är för Sverige. Jag är inte övertygad om att det är rätt sätt att uttrycka saken på. Snarare kan det förhålla sig så att Microsoft i Sverige har hittat en bananrepublik som låter sig exploateras av Microsoft, utan hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna för befolkningen.


Det är inte konstigt att Microsoft fått upp ögonen för Sverige. Det är en naturlig konsekvens av att Sverige först beviljat generösa statsbidrag till serverhallarna i Luleå utan att några nämnvärda mängder långsiktiga arbetstillfällen skapats. Serverhallarna i Luleå var bara en förvarning om vad som skulle komma. De verkligt farliga exemplen har varit stölden av alla mineraltillgångar i syfte att låta vem som helst, varifrån som helst, sko sig på att exploatera landets mineraltillgångar och lämna efter sig ett urätet och utplundrat skal. Till och med i Afrika kan det vara svårt att hitta bananrepubliker som låter sig plundras som Sverige idag.


Sedan har vi begåvats med bullshitfabriker som växer upp som svampar ur jorden och ska göra stål på det ena sättet mer fantastiskt än det andra och batterifabriker som påstås frälsa oss från ett klimat som löper amok, men som snarare bidrar till att få klimatet att löpa amok. För det första är Sveriges bidrag till det förändrade globala klimatet av ungefär samma betydelse som en piss i Mississippi. För det andra skulle den snabba konverteringen till eldrivna bilar, som marknadsförs som världens räddning, i själva verket göra ont värre genom att på kort tid mångfaldiga belastningen på klimatet genom ett helt onödigt och forcerat utbyte av bilparken i förtid.


Det är möjligt att framtiden kan innebära en övergång till eldrivna bilar. Men inte över en natt, utan i så fall i den takt som nuvarande bilpark slits ut. Att låta sig luras att tro att Sverige med sina ynkliga tio miljoner invånare kan göra ett sådant avtryck på klimatet kan ju tyckas vara charmigt, men är ju dessvärre helt stolligt. Tyvärr har lycksökare runt om i världen fått lära sig att Sverige är en bananrepublik vars ledning låter landet sugas ut av vem som helst som söker sig hit, betalar en slant under bordet, och sedan fritt får suga ut landet.


Den energi som varit argumentet för uppförandet av bedrägerifabrikerna i första hand runt Norrland, men även på andra håll i landet, finns inte, har inte funnits, kommer inte att finnas tillgänglig under överskådlig tid. Däremot finns ett land med så svag ledning att man tillåter utsugning av landet enligt klassisk kolonial politik.


Nu ansluter sig Microsoft till det övriga exploaterande sällskapet vid det uppdukade smörgåsbordet som okunniga och omdömeslösa politiker förvandlat Sverige till. Men när Microsoft ansluter sig har redan den svenska energin sålts två gånger. Om även Microsoft ska försörjas med svensk el måste den obefintliga energin säljas en tredje gång. Såvida inte avsikten är, och löften redan utställts för, att ännu oförstörda delar av Sverige ska få förstöras genom en massiv utbyggnad av de på flera sätt miljöförstörande vindkraftverken OCH genom utbyggnad av de ännu skyddade nationalälvarna.


I förmodat samråd med svenska samarbetspartners har Microsoft nu pyntat grisen. 290.000 Svenskar ska utbildas i AI. Vi kommer att få världens mest välutbildade gängbrottslingar…men vi lär inte få särskilt mycket nytta av det. Det är bara mer bling-bling att blända enfaldiga infödingar med.


Det är lite lustigt det här med att inteckna energin flera gånger om. Förr cirkulerade det en gammal historia i Finland som berättade att den amerikanske presidenten Franklin D Roosevelt skulle ha besökt landet och blivit bjuden på Mämmi, vilket föranledde honom att skyndsamt telegrafera till Washington att genast skicka matleveranser, för i Finland äter man maten två gånger. Och i Sverige ska vi numera förbruka samma energi tre gånger…


Skillnaden är främst att det med Roosevelt var en vits och det som sker i Sverige är tragisk verklighet.


Falun tisdagen den 4 juni 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: