söndag 16 juni 2024

Svenskt dubbelspel i fallet Hamid Noury?

 .

Det kan - och bör - ifrågasättas om Sveriges regering, eller dess byråkratiska underhuggare, ägnat sig åt dubbelspel i fallet Hamid Noury.


Sverige har på sedvanligt svenskt sätt hållit den rättsliga och moraliska fanan högt, som Sverige ofta gör och nästan lika ofta utan grund. Man har låtsats åtala och döma Noury till livstids fängelse för brott mot folkrätten. Sedan har man skickat in en obetydlig spelare - en valp - i Iran - till synes helt omotiverat och trots rådande uppenbart osäkra läge. Givet det rådande läget med Noury i svenskt förvar var nog fortsättningen ganska given. Avsikten var sannolikt att Floderus skulle bli gripen och fungera som handelsvara.


Varför ville Sverige åtala och döma Noury? Man begärde och fick tillstånd att göra det, men varför? Var svenska politrukers avsikt egentligen inte att åtala, döma och fängsla Noury på livstid utan istället att hjälpa honom att komma undan, vilket han inte så lätt hade gjort om han inte hade åtalats i en bananrepublik?


Det förefaller utomordentligt märkligt - givet rådande känsliga läge - att en diplomatisk valp söker sig till, eller skickas till Iran, samtidigt som detta med Noury utspelar sig. 


Om alltihop var riggat i samspel med iranska funktionärer förklarar det nog också varför man så lättvindigt släppte kraven på frigivning av den andre iransvensken.


Att Noury lurades till Sverige av iranska oppositionella i exil var i så fall en synnerligen oönskad gåva till Sverige. Exil-iranierna hade låtit lura sig av myten om det rättfärdiga Sverige. De hade missat den viktiga researchen som skulle ha visat på Sveriges trac-record med Folke Bernadottes Vita Bussar som tvättade bort den nazistiska skammen och Baltutlämningen för att bara nämna två exempel på det svenska dubbelspelets långa anor. Exil-iranierna gjorde nog det mesta rätt. Men de gjorde ett fundamentalt fel. De lurade Hamid Noury till den korrupta bananrepubliken Sverige. De borde ha lurat Noury till ett hederligare land.


Falun söndagen den 16 juni 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: