torsdag 8 mars 2012

Floskelmaskinen

.
Så här skrev Göteborgs-Posten under rubriken ”Därför är Saudi-affären het”:

”Enligt den utrikespolitiska deklaration som utrikesminister Carl Bildt presenterade den 15 februari är just demokrati och mänskliga rättigheter grundbultar i utrikespolitiken. "Vi måste i internationell samverkan stoppa förtryck och våld", som utrikesministern uttryckte det.”

Nog måste det som kommer för en politikers läppar betyda någonting. Och en minister måste vi kunna se upp till och respektera. Vi borde kunna visa på en minister som ett föredöme för våra barn. Det kunde man förr. Då måste vår försvarsminister kunna svara hederligt på enkla och tydliga frågor från journalister och inte lömskt slingra sig som en orm. Då måste vår utrikesministers ord vara trovärdigare än en ordförandes i en arbetarekommun.

Det måste finnas någon rimlig relation mellan vad man säger sig vilja göra och vad man i praktisk handling verkligen gör.


Floskelmaskinen
Det är inte acceptabelt att vår försvarsminister inte duger till att svara på adekvata frågor i för allmänheten angelägna ärenden och det är lika lite acceptabelt att Sveriges utrikesminister är en substanslös floskelmaskin för vilken orden saknar varje betydelse - en imponerande verbal begåvning till trots.

Både försvarsministern och utrikesministern har skämt ut sig, sitt ämbete, sin regering, sitt parti och sitt land och bör därför dra den enda konsekvens man rimligen kan dra av detta. Båda bör ställa sina platser till förfogande.

Övertorneå den 8 mars 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: