måndag 5 mars 2012

USA - drömmen som blev självförgörande

.


Uppdaterad 2012-03-05 kl 22:30

I svensk affärs- och dagspress sneglar man ängsligt och dagligen mot USA, för att se om hjulen har börjat rulla och den ekonomiska hissen börjat sin resa uppåt. Då och då kommer någon liten nyhet, ett beslut eller en statistikuppgift som man glatt kan slå upp med hyggligt stora rubriker som talar om att ”Nu har det vänt!” Men bara för att samma, nästa eller någon dag senare tvingas konstatera att det nog var falskt alarm. Det var inte än - men snart ska det bli. Samtidigt sjunker USA allt djupare ned i misären.

Det börjar bli tydligt för allt fler att det kanske inte blir någon uppgång. Att problemen i USA är så stora att nationen denna gång kanske inte kan upprepa tricket från tidigare ”kriser” och återuppstå som Fågel Fenix ur askan med ny optimism och framtidstro.

Den här gången är inte problemet en nedgång i konjunkturen som kan förbytas i framtidstro efter en tids nedkylning. Nu är problemet snarare att en ohållbar livsstill håller på att nå vägs ände.

Under en längre tid har USA:s och Europas politiker tyckt sig uppfyllda av ett påtagligt gudssyndrom. Det har föranletts av att man trott, eller åtminstone låtsas att man trott, sig ha kommit på hur man styr konjunkturen genom att, oavsett vad som inträffar, hålla igång hjulen, genom att trycka mer pengar, ännu mer pengar.

- Vad smarta vi är. Att ingen har tänkt på det här tidigare? Det kunde varit hämtat ur ett avsnitt av Lorry, men det speglar dessvärre den intellektuella nivån i våra högsta beslutande församlingar. Och det är naturligtvis låtsaspengar. Nytryckta pengar, utan täckning, från en nation under pågående ekonomiskt sammanbrott. Och visst har man tänkt på den metoden tidigare, och även tillämpat den. Men varje gång har det slutat med katastrof, eller i bästa fall kommit snubblande nära.

Men det här gränslösa pengatryckandet har fått moralen att gå ur samhället. Åtminstone ur de ledande skikten. Exemplen är många. Tiotusentals, eller är det möjligen hundratusentals eller miljoner, amerikaner är utsatta för att bankerna fabricerat falska fånges- och pantförskrivningshandlingar för deras fastigheter. Klicka här för ett CBS 60 Minutes-inslag på Youtube.

Och pengarna som man trycker är låtsaspengar, utan täckning. Ja, man har tryckt så mycket pengar att man slutat bekämpa den organiserade brottsligheten i tron att det inte gör något att de stjäl. Man kan ju alltid trycka nya. Den som vill strosa runt på Youtube en stund hittar raskt mängder av nyhetsinslag från USA med exempel på hur enorma mängder skattemedel försvinner, spårlöst och riskfritt. Några exempel:

2,3 Triljoner, på svenska biljoner, US-dollar, vilket motsvarar 16,1 biljoner, eller med andra ord 16,1 miljoner miljoner kronor försvunna inom Pentagon, pengar som man inte kan redogöra för vad de använts till. 25% av budgeten "försvinner" oförklarligt. Klicka här för en film på Youtube.

18,7 Miljarder US-dollar i kontanter, motsvarande 131 miljarder kronor, tillhöriga Irak, som skulle transporteras med flyg till Irak av amerikanska försvaret, försvann spårlöst.Väskor med pengar skickas runt i landet utan kvittenser. Klicka här för en film på Youtube.

9 Triljoner, på svenska biljoner, US-dollar, motsvarande 63 biljoner eller 63 miljoner miljoner kronor försvunna inom FED utan förklaring. Klicka här för en film på Youtube.


Var sjunde amerikan lever på socialbidrag.

Delstater, städer och Countys står snart i kö för att gå i konkurs. De första har redan gjort det. Trots att man trycker pengar så att tryckpressarna glöder.

USA har vidare ett eskalerande, gigantisk bekymmer. Man bygger hela sin ekonomiska utveckling och framtid på den inhemska konsumtionen. För att komma ur den GIGANTISKA SKULDBÖRDA som landet har dragit på sig,  förutsätter det att den inhemska konsumtionen de närmaste åren måste stiga med ca 30 % och att antalet arbetsföra som skall betala skatt ökar med ca 20 % .

Trots att USA med sina 5% av världens befolkning roffar åt sig 30% av världens resurser räcker det ändå inte till. Och skuldberget är ju redan det skapat genom överdriven konsumtion på kredit. Och nu ska man ta sig ur det genom att öka konsumtionen. Dessa idioter och deras skapandekraft upphör aldrig att förvåna.

- Nej, det blir nog inte så lätt att få den där ekvationen att gå ihop.

En del säger att USA har låga skatter, att det bara är att höja dem, så blir allt bra. Men riktigt så enkelt är det nog inte. För det första finns det ingen acceptans för höga skatter i USA. För det andra har deras ekonomi varit vital och förr visat imponerande förmåga att vitalisera sig. Men, höjer man skatten efter europeisk modell finns det en betydande risk för att systemets förmåga att vitalisera sig upphör. Dessutom, för det tredje, är hela samhällsekonomin uppbyggd kring MYCKET BILLIG olja. Sådan kommer inte att finnas framgent. Ekonomin ska således klara stora skattehöjningar OCH kraftigt stigande bränslepriser och kunna ta sig upp från en mycket låg nivå samtidigt som pengarna forsar ut ur statskassan utan varje kontroll. Att säga att det läcker som ett såll vore en oförskämdhet mot alla såll.

Sen är det ju, för det fjärde, frågan om försvarskostnaderna – som är mycket stora. Okontrollerad statsbudget har gjort att statskassan dräneras till allsköns hemliga organisationer med ofta gravt kriminell verksamhet, som nog ingen har full kontroll över, eller ens vet att de existerar. Dessa banditorganisationer har varit bra att ha för att roffa åt sig tillgångar runt om i världen. Den Sydamerikanska politiken exempelvis kan ju nästan liknas vid en amerikansk skjutbana. Där har de undergrävt samhällsordningen, avsatt och avrättat politiker på löpande band. Nu söker sig den grova kriminaliteten som USA sått i Sydamerika, genom att undergräva samhällssystemen, allt närmare USA. Mexico är redan i upplösningstillstånd. Till stor del beror det på samhällets jakt på narkotika, som sker i samspel med den organiserade brottsligheten och bara har två syften: att hålla upp priset på narkotika och generera mutor åt politiker. Följdeffekterna blir mord, inbrott, stölder och överbelastade rättsväsenden. Amerikanarnas egna fängelser är överfulla och måste tömmas för att man inte i alla delstater har råd att driva fängelser.

Men vem kan genomföra de helt nödvändiga besparingarna bland militärutgifterna i USA och vara säker på att kunna hålla situationen under kontroll? Psykopaterna inom det militärindustriella komplexet har skjutit presidenter förr. Och problemet med korrumperade amerikanska politiker och vad de kan ställa till med, har vi ju inte ens nuddat vid.

Det finns ingen President som blir kvar på sin post och kan genomföra de nödvändiga budgetnedskärningarna eftersom detta med automatik måste "spilla över” till en del besparingar även inom försvarsmakten, spionlekstugan, säkerhetsorganisationerna mm och då BLIR MAN INTE OMVALD .

Det kan man se på Obama. Inget av det han lovade har blivit utfört. Åtminstone inget som går "säkerhetskrafterna" för när. Det blev bara munväder.

Det är med arméer som med elden och banker. De är en bra dräng, men en dålig husbonde. De kan vara bra att ha, men till och med den som har en armé ser till att hålla den på gott humör för att han är rädd för den. Så det är i USA som i det gamla Rom. Det är Pretorianergardet som styr och även utser kejsaren ibland. Och kejsaren är bara en galjonsfigur – ibland dessutom naken. Och just i Obamas fall är han ett demokratiskt alibi, vars syfte är att lura folket att de ännu lever i en demokrati.

Hela frågan om skattehöjningar, för att nu helt kort återvända till den, blir närmast akademisk. Det finns inga skattehöjningar i världen, menar jag, som kan rädda en nation som är utsatt för ett sådant dränage av skattemedel och befinner sig i en sådan moralisk utförsbacke. USA:s problem löser man inte genom att kavla upp ärmarna och spotta i nävarna. Många menar att den amerikanska livsstilen alltid har varit destruktiv. Det är mycket möjligt att den amerikanska drömmen numera dessutom är självförgörande.

Övertorneå den 5 mars 2012
Mikael Styrman
.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Genom att ytterligare öka den inhemska konsumtionen löser man inga problem utan trampar bara gasen i botten den sista biten in i återvändsgränden. Ungefär som de tyska jagare som kördes upp på torra land i norska fjordar under andra världskriget under desperata försök att undkomma flyganfall.

Enda möjliga vägen för USA är att exportera sig ut ur krisen men för att de varor som de producerar skall bli attraktiva på världsmarknaden så måste växelkursen på dollarn ner i ungefär 2,50-3 kronor.

Ett sätt att nå dit kan naturligtvis vara att översvämma världen med nytryckta värdelösa dollarsedlar som till sist inte finner några köpare och då får växelkurserna att falla och dollarn att lämna sin plats som världens handelsvaluta nr 1. Men det skulle i sin tur innebära att t ex araber, kineser, japaner, euroländer m fl som har astronomiska tillgångar låsta i dollar skulle få sina tillgångar mer än halverade i värde. Vem av dessa skulle då ha råd att efterfråga några varor?

Storkriget är sannolikt närmare än vi tror....

Stoppa smot och heja HV sa...

Kan konstatera idag att i media rapporteras om 4 "städer", den största på 300 000 invånare, står i bewgrepp att ställa in betalningarna i staten Kalifornien. Början till slutet?

MrMadoff sa...

En vettig analys!

Jag tycker dock att du missat en viktig faktor till att Obama aldrig kan genomföra nödvändiga förändringar.
Mellanårsvalet: Kongressvalet där folket nästan alltid visat sitt missnöje med Presidenten genom att ge det andra partiet en majoritet i representanthuset.

http://www.youtube.com/watch?v=UseYKxDLnOw
Bob Wiedemers syn på ekonomin i USA

Mikael Styrman sa...

Svar till MrMadoff:

Han hade nog ingen lätt uppgift. Kanske var den omöjlig? Det kan ha varit ännu tajtare än Du skriver. Han kanske hade chansen att göra skillnad första året, när han bars framåt av ett starkt folkligt stöd. När det militärindustriella komplexets avskydda Dummy blev avsatt och motståndarna var desorienterade. Sen hade redan motkrafterna haft för lång tid på sig för att organisera motståndet mot förändringarna.

Anonym sa...

Ja stora problem, Hur skulle herr Styrman göra om han vore president i USA ? Införa guldreserv vs pengar, Återgå till Amish folkets liv ? Det blir nog svårt när värden är överbefolkad och allt är uppbyggt som det är.
Hälsning från USA.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, säg det? Inte skulle det då vara lätt. Gör man ingenting så riskerar den situation som utvecklas i USA att leda till att alla återvänder till Amish-folkets liv. Alla som överlever vill säga. Och det kanske inte bara gäller USA utan även resten av jorden.

Minns vad som hände med de ryska vapnen när Sovjetunionen föll samman. Och då var ju inte sovjeterna hållna för att vara särskilt företagsamma eller drivna affärsmän. Särskilt inte efter decennier av massmord genomförda av socialdemokratiska ledare som var livrädda för människor som kunde tänka själva. Amerikanarna är ju istället kända för att vara affärsmän ut i fingerspetsarna...

Med reservation för de svårigheter det skulle innebära, risken för att bli mördad, risk för statskupp och så vidare, så skulle jag

- Kalla hem försvaret.
- Lägga ned terroristbekämpningen.
- Sätta de som jobbat med terroristbekämpningen att utföra samhällsnyttigt arbete: städa vägsidor, klippa gräs och buskar, röja skog, utföra underhållsarbeten, utföra arbeten som inte längre kan utföras i landet på grund av ur globalt perspektiv orealistiska löner.
- Vidta åtgärder för att sänka odlings- och transportpriser för knark och kvalitetssäkra produkterna.
- Börja sälja knarket till självkostnadspris på Wall-Mart och andra affärer - fast inte på nedersta godishyllorna. Det är ju nämligen inte tillgången till knark som bestämmer om man blir narkoman. Det är de värderingar som man får med sig från hemmet. Att begränsa tillgången till knark skapar bara höga priser, brottslighet, mord, inbrott, stölder, knarkrelaterat polisarbete, onödiga fängelser, mutor till politiker och förmögenheter till knarksmugglare.
- Sätta de som tidigare jobbade med att jaga knarkrelaterad brottslighet i samhällsnyttigt arbete.
- Starta ett statligt program för att hjälpa igång lokalt ägda banker.
- Ändra samhällsordningen så, att de delar av befolkningen som jobbar i samma område som de bor, blir skattemässigt gynnade, på bekostnad av de som lever så att de måste förbruka ändliga resurser genom pendling.
- Införa livstidsdom på grövre korruptionsbrott - med retroaktiv verkan, åtminstone ett antal år tillbaka.

Någon kan tycka att det vore fel att införa retroaktiv livstid på grova korruptionsbrott. Men jag menar tvärtom att ingen kan tro sig göra rätt som gör sig skyldig till grova korruptionsbrott. Och det vore omoraliskt om man, som makthavare, skulle kunna undgå straff genom att missbruka lagstiftningsrätten för att gynna sin brottsliga verksamhet. Det är inte säkert att det vore ett sätt att missgynna de som ägnat sig åt grova korruptionsbrott. Det kan tänkas att det vore ett sätt att rädda livet på dem.

Ungefär så här kommer det ju i alla fall att bli snart. Antingen gör vi det frivilligt under ordnade former och räddar vår civilisation, eller så kommer verkligheten att ta hand om det åt oss. Och det blir i så fall mer hårdhänt. Eller så görs det inte och då går nog vår civilisation, i den form vi känner den, under.

Anonym sa...

En del experter säger att oljan kommer aldrig att ta slut, Den som lever får se, Vad vi hittils lärt är för dyr olja = Världsdepresion, börsfall, Fortsätt höj bränsle/ energiskatten i sverige till det helt avstannar.

http://www.energyandcapital.com/bakken-oil

http://www.youtube.com/watch_popup?v=aiGg8D4hFLc&vq=medium

Government are not the solution on our problem, The government are the problem.

Ronald Reagan

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det var nog en hel del där som inte jag vill hålla med om men jag måste säga att jag blir väldigt imponerad av hur duktiga låtskrivare det finns.

ulf sa...

det lär nog ordna sig med oljan och överbefolkningen, det är inga stora problem, lika lite som global uppvärmning (vad är det för fel med ett varmare, regnigare och frodigare jordklot) det är bara dumskallar som går på allt nys som det verkliga problemet rapar ur sig....vilka! jo alla dessa makthavare, politiska i symbios med storindustri och media, dessa korrumperade lögnare kan bli vår undergång, men om vi börjar reagera på idiotiernas tilltag så kan vi göra skillnad, inget är förutbestämt allt går att ändra på, fler som Mikael...tack.

Anonym sa...

Det är ju likadant här i usa som i sverige att mycket av tillverkningsindustrin är stängd och flyttad till låglöneländer, Penningpressarna är kvar, Det är tydligen den nya världsordningen att vi tillverkar pengar och köper av kina och andra tillverkande länder när vårat tillverkningskunnande är borta. Nog är det väl politiken som gräver vår grav i sverige likväl som usa

https://www.uschina.org/statistics/tradetable.html

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Ja, vi måste ta tillbaka samhället från dessa kriminella oduglingar som sökt sig till politiken, samt de möjligen ännu svagare oduglingar som de omger sig med. Det är nog helt nödvändigt om inte vi alla ska gå under.

Anonym sa...

Eller det kanske är en genial ide att pressa pengar och prångla ut i samhället, Som vi nu ser här där vi är i usa är det stora häpnande vägprojekt, trots väldigt låga fordons och drivmedelskatter, Ex pressa pengar till vägprojekt som skapar mycket jobb, sedan går arbetarna till Wall Mart och köper kinaprodukter, So what, funkar mycket bra I lagom mängd utprånglade pengar ingen inflation, Kanske Sverige skulle göra så så vi fick vägar bättre än ett u-land.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det är klart att det tarvar extrema åtgärder, åtminstone ett smärre underverk, att få ordning på våra Svensk-Kenyanska vägar. Det blir ju inte bättre av att vägpengarna används till att sätta upp stängsel som skapar minst lika mycket olyckor som de hindrar. När vägpengarna används till stängsel förfaller istället vägnätet. Och dåliga vägar orsakar olyckor. Inte minst vattenplaningsolyckor som det blir mycket fler av på grund av stängselvägarnas koncentration av trafiken till vissa spår.

Det är väl åtminstone 50 % satir eller galghumor i det Du skriver? Det är inte alltid så lätt att veta av skriven text. Men i vilket fall som helst brukar det inte lyckas att prångla ut lagom med Monopolpengar. När man väl anträtt den vägen eskalerar det ganska snart. Den som har reala tillgångar vill efterhand ha mer och mer låtsaspengar för dem vilket ganska snart resulterar i hyperinflation som gör människornas tillvaro utomordentligt besvärlig. Så åtminstone kan man väl säga att det pågår en lek med elden.

Anonym sa...

Ska man mot Luleå på E4 till ett bokat 06:00 flyg och vidare utomlands är ju risken stor att man missar resan om en bil/Lastbil fått fel eller punktering där det är en fil och mitträcke, Kanske man bör ha med en laddbar rondell så man kan kapa upp räcket så man kan passera, Hur förklarar man i säkerhetskontrollen på Kallax att man har en rondell med sig.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Jag hajade till först när jag läste Din kommentar. Varför skulle man ta rondellen med sig? Men naturligtvis är det ju som Du skriver. Det är ju inte bara inför 06:00-planet från Luleå den behövs. Landet är ju numera fullt med dessa mitträckesvägar som får trafiken att stanna eller kräver att alla som ska någonstans reser 3-4 timmar i förväg för att vara hyggligt säkra på att komma fram i tid. Sammantaget har mitträckena, beslutade i endräkt, inneburit en makalös ineffektiviseringskampanj som slår mot hela landet, såväl mot privatpersoner som företags- och nationalekonomiskt.

Tragikomisk är konsekvensen Du flaggar för. Att det i framtiden, i ett plan från Luleå till Stockholm, med 250 passagerare, kanske finns 100 kaprondeller för att skydda resenärerna från konsekvenserna av de beslut som fattas av de idioter som styr vägpolitiken i Sverige :-)

Anonym sa...

Taxi och polis borde utrustas med rondell och elverk.För att inte tala om ambulanser, brandkår polis mm som inte kommer fram vid ett stopp, Speciellt ambulanser nu när de mindre sjukhusen läggs ned. Satt flera timmar i ett stopp sedan en utlänsk tradare fått sladd och kommit på tvärs på mitträckesväg, Iskanten som trampas upp mot mitträcket är ju livsfarligt och ibland vintertid går det inta att komma förbi tradare även vid 2 filigt, Väghyvlarna är avskaffade och de leker med dessa underbett på lastbilar, Det är som du säger idioter som styr, Borde de inte hamna i fängelse när de bygger ex minirondeller som inte lagligt godkända fordom kommer igenom ??

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det ligger mycket i det Du säger. Ska man ha mitträckesvägar, vilket i sig är en befängd idé om det inte är minst 4 filer, bör man utrusta exempelvis de kategorier Du nämner så att samhället kan fungera.

Analogt med den totala svenska hjälplösheten kan man inte göra något åt utländska långtradare med odugliga däck. Men försök att köra med dubbdäck i Tyskland, exempelvis....

Man kan väl inte gärna låsa in folk i fängelse för att de är idioter.
Även om det ibland kan kännas nödvändigt :-D

Vi har nog inte tillräckligt med fängelser. Det är knappt de räcker till för alla de hederliga som våra skurkar finner nödvändigt att låsa in.

Men man borde kunna göra något åt skevheterna som gör att idioterna får styra så mycket i samhället. Det känns ju lite onödigt...