torsdag 8 mars 2012

Skillnad på Mutor och Provision

.
Svar på Stoppa smot och heja HV:s kommentar till bloggen ”Hela landet får motvind”.

Är Du politiker? Nu svarade Du nämligen som en politiker. Du svarade på en massa bra frågor som jag inte ställde. Men Du svarade inte på de frågor som jag de facto ställde.

Nog tror jag ändå att vi är överens. Du vet bara inte om det än... :-)




Det är inte 41 svenska skattemiljarder. Jag uttryckte mig slarvigt. Det är, förmodligen, pengar stulna från JAS-köpande länders skattebetalare. Det är den engelska åklagaren som uppger beloppet. Se programmet imorgon kväll i Kunskapskanalen...

Du skriver att privata och offentliga är lika goda kålsupare. Men det där stämmer inte - inte helt i alla fall. Åtminstone är det inte så mekanismerna ser ut. Privata företag blir ganska snabbt utslagna från marknaden om de blir offer för korruption eftersom deras kunder ”röstar med fötterna”. I den offentliga sektorn kan korruptionen bita sig fast. Politiker kan slå ut med armarna som efterblivna och tycka att det är oförklarligt att det inte fungerar - år efter år. Därför är korruption en verksamhet som ganska exklusivt drabbar den offentliga sektorn.

Boforsaffären
Som korruption kan exempelvis betraktas, att någon mot belöning i någon form påverkar ett beslut så att det får negativa konsekvenser. För att det ska ske krävs en organisation som innebär att den korrumperade själv inte drabbas av de negativa konsekvenserna av beslutet. Därför är korruption ett utpräglat stor-organisationsproblem. Ju mindre organisation, desto mindre korruption. I enmans- och fåmansbolag ingen korruption alls, åtminstone inte av den sorten.

Kanonpolitikern
En omständighet till påverkar i samma riktning. Det är en fördel för korruptionen om organisationen är så stor att ansvaret blir otydligt. I den lilla organisationen blir den skyldige genast avslöjad medan han kan gömma sig i den stora, med förkärlek bakom ett kollektivt beslutsfattande och en diffus beslutsprocess.

För en småföretagare skulle det vara helt poänglöst att ta mutor i samband med exempelvis inköp. Han vet ju att han inte kan utföra sitt arbete om han köper undermålig utrustning.

Provision är en, vanligtvis vit, ersättning som någon får för att förmedla en affär.
Mutor däremot är en otillbörlig belöning till någon för att påverka en affär positivt eller negativt. Mutan kan vara stor eller liten. Den är i det här sammanhanget som regel oproportionerligt stor och står inte i någon som helst rimlig proportion till arbetsinsatsen. Ofta utges den till någon som till följd av sin position, eller lagar och regler, inte har rätt att ta emot någon belöning utöver den som arbetsgivaren lämnar. Mutor är därför tjuvgods med ett lite tydligare namn som talar om ursprunget. Som regel, och kanske delvis för att den är otillåten, undandras den helt från beskattning genom diverse förslagna internationella transaktioner eller genom att ett korrumperat kontrollsystem underlåter att granska makthavare.

Tjuvar och gangsters, som tar eller ger mutor, kallar dem gärna för provisioner för att det låter bättre. Det känns också bättre att intala sig själv att man har förtjänat dem genom arbete snarare än att acceptera att man har stulit eller lurat till sig dem.
Den lycklige kanonköparen
Det finns en tydlig tendens att tro att mutor, vare sig man kallar dem mutor eller kamouflerar dem till ”provision” är ett ganska harmlöst fenomen. Ingenting kan vara mer fel. Mutor är förmodligen det största hot som finns mot våra samhällsinstitutioner, ja mot hela vår civilisation. Och därvid lag är vårt samhälle redan nu mycket illa åtgånget och hela vårt samhällssystem är akut hotat. Om det fanns en möjlighet att veta att inte oskyldiga skulle bli dömda på grund av klantigt utredande eller korrumperat dömande exempelvis, skulle jag ha förespråkat dödsstraff för mutor över en viss nivå. Nu går det inte att skydda sig mot orättfärdiga domar och ett felaktigt verkställt dödsstraff kan inte göras ogjort. Därför kan man befara, att om vi nu skulle införa dödsstraff på mutor skulle det sannolikt omedelbart leda till att alla hederliga skulle bli avrättade av korrumperade domare.

Om inte vi bekämpar mutor blir det bara fuskgubbarna som får leverera varor och tjänster till det allmänna och ibland även till stora privata aktörer. Det är nämligen inte möjligt att göra ett ordentligt arbete och betala lika mycket mutor som fuskaren. Man kan skaffa sig breda marginaler och stora vinster genom att tillverka en undermålig produkt. Då får man råd att betala höga mutor. Nackdelen visar sig hos den som ska nyttiggöra sig produkten eller tjänsten. Den tack vare generösa mutor inköpta produkten är antingen oduglig från början eller havererar snart. Viktiga, komplexa och kostsamma system kan bli stillastående för att billiga men ändå nödvändiga komponenter havererar. Korruptionen ödelägger samhällssystem varhelst den drar fram. Det kan vara vår civilisations undergång vi bevittnar om vi inte får ordning på korruptionen.

Om USA kommer att kriga med Saudi eller inte - det får vi väl se. Ett antal förhållandevis oskyldiga stackare kommer de att kriga med. Det kan vi nog vara säkra på. Det indikerar en liten titt i backspegeln med all önskvärd tydlighet. Det är nästan en teknikalitet vem det blir. Men kom ihåg att verkligheten överträffar alltid dikten. Det kommer förmodligen att bli mycket tokigare än vi idag kan föreställa oss.

Jag är rädd att vi kommer att få se att den här ”fabriksaffären” i själva verket är något helt annat, åtminstone i första rummet. Och mycket tydligt olagligt. Regeringens uppenbara oförmåga att svara som folk på journalisternas frågor inger osökt onda aningar. Det blir spännande att följa fortsättningen.

Övertorneå den 8 mars 2012
Mikael Styrman
.

11 kommentarer:

Stoppa smot och heja HV sa...

1. Nej och det borde Du veta, jag är inte politiker.
2. Jag har udner 15 år på den "säljande" sidan byggt gratis elinstallationer i en villa tilll en börsVD, levererat hela köksutrustningen till en driftchef i ett privat industriföretag, låtit utföra markarbete åt en inköpschef på ett privat elbolag. Så kom inte ocjh säg att det inte finns i det privata. Däremot har jag aldrig levererat varor eller tjäsnter till kunder i allmän tjänst.
Visst finns "tvivelaktiga relationer" i det privata. Hur kan IKEA låta PEAB utan upphandlig bygga x antal affärskomplex? Hur skulle det gått till i det offentliga? Jag vidhåller att "tjänster och gentjänster, korruption, mutor, provisioner, förmåner" kalla det vad Du vill förekommer överallt.
Jag håller däremot med Dig om att jag tycker inte det är bra. Men nu har vi ett kapitalistisk system, som saknar värdegrudn, solidaritet är väl snart ingen som vet vad det betyder, och då får vi väl det vi förtjänar.
Men att ensidigt anklaga det allmänna, det köper jag aldrig.

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

1.
Ja, jag vet. Jag retas bara, för Du svarade faktiskt som en politiker.. :-)

2.
Som jag sa. Det förekommer inte i ett litet företag att man köper en undermålig tjänst på grund av att inköparen mutats. Det är storleksrelaterat. Det är klart att det finns korruption i såväl privat som offentlig verksamhet. Men det blir värre ju större organisationen är. Och på privata sidan finns mer självrenande funktioner genom att kunderna köper av någon annan om korruptionen leder till att produkterna blir dåliga eller dyra.

Jag är inte påläst om IKEA:s och PEAB:s relationer, men om jag har förstått det rätt är Ingvar Kamprad ensamägare - i princip - i IKEA, och delägare i PEAB. Om Kamprad i så fall har bedömt att han har mer nytta av att låta ett delägt PEAB bygga åt honom än han förlorar på att inte konkurrensutsätta PEAB är det väl svårt att invända mot, eller?

Som utomstående får man möjligen intrycket att PEAB:s ägare nog dragit det längre strået i den affären. Mot det talar naturligtvis att Ingvar Kamprad inte skulle vara där han är om han inte vet vad han gör. Det ligger väl nära till hands att tänka sig att IKEA slår upp ungefär likadana kartonger överallt. Om man får öva sig att slå upp sådana blir man nog ganska bra på det med tiden och lär känna uppdragsgivarens önskemål. Att då, efter en tid, börja rida in en ny häst kanske blir som att börja uppfinna krutet på nytt. Det är naturligtvis bekvämt att återkomma med likadana kartonger till samma byggare hela tiden. Men övriga byggare är nog inte så glada åt saken.

Det blir lite svårt att jämföra IKEA med det offentliga. Självklart kan vi ställa större krav på hur det offentliga ska hantera ”VÅRA” pengar, än vi kan ställa på hur Kamprad ska hantera SINA pengar.

Möjligen kan man tycka att det offentliga borde ha sett till att Kamprad, i likhet med sina konkurrenter skulle ha betalat skatt. Som det nu har varit har ju Kamprad i ohelig allians med det offentliga fått konkurrera ut alla som betalat skatt. Häri kan naturligtvis dölja sig betydande korruption och på hög nivå men det har ju ingen i Sosse-Sverige velat forska i.

Samtidigt kanske exemplet IKEA visar hur mycket vår ineffektiva och korrumperade offentliga sektor kostat oss. Om inte våra korrumperade politiker varit så besatta av att roffa åt sig andras pengar och svamla bort dem så hade vi nog haft många fler framgångsrika svenska företag. Framför allt hade vi haft en fungerande företagsnybildning och många små och medelstora företag.

Företag uppstår, oftast kring en idé sprungen ur EN mänsklig hjärna eller ett sätt att förhålla sig till omvärlden. De utvecklas, växer och går så småningom under. Oftast för att de MÅNGA hjärnorna som då befolkar företaget inte förmår utveckla det i takt med tiden. Då förväntas nya företag ta vid. Men vi har några få stora drakar. Inte sällan styrda och gynnade av bankbrottsligheten och det allmänna. När de efter hand går i putten har vi inte så mycket som kan ta vid.

Förr gick företag under när tiden sprungit ifrån dem. Som Facit i Åtvidaberg till exempel. Numera ser undergången annorlunda ut. Nu blir chefen mutad att gynna ett ofördelaktigt uppköpserbjudande från en utländsk ”yrkesmässig B-lagsspelare” i samma bransch, som har förstått vad som driver många svenska direktörer och följaktligen är bra på att muta. Sedan slaktas företaget eller missköts ned i graven. Genom att köparen betalade, i sammanhanget en spotstyver, i förhållande till vad aktieägarna förlorade, kunde företaget köpas till reapris och chefen leva i sus och dus. Avlövningen av företaget pågår för fullt i dagarna. Förtydligande överflödigt?

Stoppa smot och heja HV sa...

Håller i stort sett med Dig, som Du vet. Betr. IKEA har jag alltid varit förvånad över den gloria som finns runt detta företag. Inte så att de tillverkar och säljer bra produkter till bra pris, jag har en hel del IKEA hemma, men att Kamprad har lyckats hålla sin fasad uppe. Alkoholist, f d nazist, skattesmitare, ända är företaget det som har högst trovärdighet i svenskarnas ögon enligt en undersökning häromdagen. Helt otroligt.
Men nu går vi vidare och ser hur vårt samhälle går vidare. För tillfället öser jag min galla över hur dåligt styrd utbýggnationen av förnybar kraft pågår i landet. Vem som helts, bygger i stort sett varsomhelst.

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Det mesta kring IKEA är väl helt obegripligt för en vanlig dödlig? Man kan väl nästan bara gapa och fascineras, oavsett vad man sen tycker om det?

Beträffande utbyggnaden av förnybar kraft håller jag med Dig om att det är ett oorganiserat kaos vars slutprodukt inte går att bedöma och som nästan säkert inte blir det man hade förväntat sig, när man bestämde sig för att strö ut skattemedel i största allmänhet, mer eller mindre i blindo.

Jag tror att det vi bevittnar egentligen är högskattesamhällets baksida. Att vi tar in väldigt mycket pengar, från människor som själva hade kunnat använda dem, på för dem själva och oss andra klokt sätt. Sedan sätter vi oansvariga, men inte sällan egennyttiga, människor att strö ut dem i forcerad takt och mer eller mindre i blindo. Så där blir det nog alltid när maktapparaten bestämmer sig, för att på grund av den senaste populistiska modenycken börja leka gud, med skattebetalarnas pengar.

Ta bidraget till tilläggsisolering av hus exempelvis, för nu många år sedan. De pengarna träffade, nästan säkert, inte de hus där de stora energiläckagen fanns. Inte heller de människor som bäst skulle ha behövt pengarna för att minska sin energikostnad. De träffade istället redan ganska välisolerade hus där de gjorde förhållandevis liten nytta. De träffade hus som ändå skulle ha blivit tilläggsisolerade. Så pengarna slösades bara bort. Sedan kamouflerades det i vanlig ordning med förljugen statlig statistik.

Att vi ser avarterna så tydligt just i fråga om utbyggnaden av förnybar kraft beror nog på vår bakgrund och investeringarnas ganska synliga karaktär.

I avsaknad av en kompetent och driftduglig ledning, är och förblir, statsapparaten tjuvaktig, hänsynslös, inkompetent och ansvarslös. Allianspartierna kritiserade inkompetensen och ansvarslösheten till och med valrörelsen 2006. Strax efter valet genomförde man ett antal kloka och i förväg analyserade åtgärder. Tydligen tog det väldigt hårt på krafterna för i rollen som ”förvaltare” har man tydligen inte haft tid och ork att analysera missförhållanden och tänka nytt och framåt.

Efter åtgärderna efter valet 2006 har man mest fungerat som en gödselspridare som vräkt ut skattemedel till verksamheter som redan tidigare fungerade illa. Inte för att de hade för lite pengar att leka med. Utan för att de redan hade för mycket pengar att leka med. Man saknade, och saknar, förmåga att använda tilldelade medel klokt och kompetent.

När problemet redan är överskott av pengar och brist på ansvar och kompetens, gör man ont värre genom att tillföra mer pengar. Ungefär som det är med vårt havererade banksystem, våra pensionsbesparingar, vår till låtsashandel med andras medel decimerade aktiehandel och naturligtvis nationalstaternas budgethantering i största allmänhet.

Stoppa smot och heja HV sa...

Två felaktigheter min vän.
Vindkraften, jag avskyr den, men den har inte fått ett öre i skattepengar. det betalar vi elkunder via certifikatsavgiften.

Och Du, svenska banker har inte fått ett öre heller av staten, däremot garantier som de har betalt för.

Vi ska vara noga med sanningen annars blir vi inte tagna på allvar.

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Kanske inte felaktigheter, mer distinktioner.

Alla ”bidrag” betalas i slutändan av skattebetalarna/elkunderna. Vare sig de tar omvägen via statskassan eller ej. I bägge fallen är det avgifter som staten beslutat om över medborgarnas huvud och som de inte kan värja sig emot. Att inte kunna kalla det ena för bidrag skulle göra den vardagliga debatten krånglig och får lite av kurragömmalek över sig. Det blir som försvarsminister Sten Tolgfors svar om huruvida svenska staten utrustat Saudi-Arabiens krigsmakt med vapen eller ej. Det hindrar dock inte att Du ändå har rätt i sak.

Våra banker får rikligt med bidrag och stöd av staten och numera får de även i det närmaste obegränsat med stöd även från ECB - om de vill ha det. Hittills har väl inte svenska banker nyttjat ESB:s erbjudande om monopolpengar i princip gratis, trots att Anders Borg uppmanar dem till det. Varför vet jag inte. De kanske skäms? Därutöver får de rikligt med kamouflerat stöd från staten, eller egentligen politiken. Det sker bland annat i form av anpassad lagstiftning och tillsyn som anpassas till bankernas önskemål. Statens kapitalförvaltning mm anpassas så att den håller dem under armarna och spararnas möjligheter att värja sig från att bli plundrade på avkastningen av sina besparingar genom deras fondförvaltning begränsas. Så att påstå att bankerna ”inte får statsbidrag” är nog att tala mot bättre vetande. Det är som att påstå att en hora utför sitt värv enbart av filantropiskt intresse. Att säga att bankerna inte får statligt stöd är lika trovärdigt som att göra gällande att Sverige inte bestyckat den Saudiska krigsmakten.

ulf sa...

i ett förljuget samhälle, går det tydligen att hjärntvätta folk utan bedövning. elcertifikaten är en skatt, vad en annat som påstås...det är absurt att man får komma undan en disskusion om vi kan beskattas mer, genom att byta ut ordet skatt till ordet avgift!!!
det är också absurt att bankerna tjänar miljarder på korttransaktioner sen man tvingat av svenska folket deras kontanter...försök att ta dig från flygplatsen i new york utan kontanter eller äta en bit mat utanför turiststråken, så förstår du hur lurade vi svenskar blivit..
i tyskland 1940 plockade man av folk kontanter och smycken sen gav man dom en handuk och tvål när dom gick in i gaskammaren...svenskarna behöver bara ett plastkort..

Mikael Styrman sa...

Svar till Ulf:

Precis så.

Ett av många synliga tecken är att andras åsikt och rösträtt inte respekteras. Att LEDARENs åsikt alltid vinner och måste respekteras.

Nästa är, att det är eller blir ok att skada den som försvarar sin åsikt, eller sin rätt att ha en egen åsikt. Det stadiet har vi väl passerat? Märkligt nog inte i ett parti, utan i flera.

Rättsrötan har blivit allomfattande.

Rättssäkerhet har blivit synonymt med partibok.
Nästan en underordnad fråga vilken partibok.

Vi har fått en helsvensk lösning:

Konsensusdiktatur.

Alla(?) partier deltar i diktaturen...
Svensken, åtminstone de indoktrinerade, tror att det är demokrati.

Stoppa smot och heja HV sa...

Ulf att beskylla mig för att vara hjärntvättad är en skumf. Jag anser mig nog vara mer vaken än de flesta. Däremot är jag noga med ordval, detta för att inte bli beskyld för felaktigheter. Mikael, som kan använda våra ord, anser att det är distinktioner, jag anser att det är klarlägganden. Vi måste vårda vårt språk oc hskilj apå skatt, som går in i statskassan utan motprstation och t ex en avgift som går till en viis verksamhet. Elcertifikat är en avgift och går till att stödja förnybar elproduktion utan statens inblandning.
Inna vi hade elcertifikat, hade vi miljöbonus, som utbetaldes med skattemedel. Nu finns en klar gräns. Återigen skall man vara seriös skall man hålla isär begrepen.

Och jag vidhåller Mikael, svenska banker har ente fått en sekin av staten, däremot mot dryga avgifter fått garantier. Det är en väldigt stor skillnad.
Men tyvärr ha media buntat ihop våra storbanker och elbolagen i en gryta där det i princip bara finns skit. Men som jag skrev ovan, skattesmitande IKEA är ett av de mest trovärdiga boalgen i Sverige. Håpnadsväckande!!

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Jag köper Ditt resonemang om skatteterminologin som är väldigt rättrådigt, även om jag tror att det gynnar krafter som Du nog egentligen inte skulle vilja gynna.

Jag delar till fullo Din syn på IKEA och svenskens minsta sagt besynnerliga syn på företaget.

Däremot tycker jag, att Du har en för en klyftig karl onödigt naiv och oskuldsfull syn på våra banker. Jag dristar mig att tro, att Du ser bankernas roll, inte som den är utan som Du skulle önska att den är. Säkert finns det förklaringar till våra olika inställningar, kanske i våra respektive erfarenheter av bankerna. Till exempel att jag har blivit relativt hårdhänt konfronterad med vad de egentligen duger till och kan låna sig till i utbyte mot andra fördelar, medan Du kanske har förskonats från det.

ulf sa...

SsHV ..det är just det här som är hjärntvättning, att se saker som inte är sanna som sanna. jag struntar högaktningsfullt i vad makten tycker jag ska tänka när dom kallar en skatt för avgift. jag förbehåller mig rätten att kalla saker vid dess rätta namn, att du känner dig förolämpad ber jag om ursäkt för, jag är lite hänsynslös i mitt ordval ibland. när det gäller certifikaten är det en skymf mot folket att kalla det "miljöavgifter utan statens inblandning".. hyckleri i den högre skolan skulle jag vilja kalla dessa "avgifter", att subventionera storskalig vindkraft så kraftigt att sverige blivit ett klondike för norska oljefondspengar, och som en extra idioti dessutom tömmer våra vattenmagasin på sommaren, när vi ibland får två öre för elen... för att sen avsluta idiotin med att vi får köpa kolkraft när vintern kommer och magasinen är tomma. eller att subventionera eldning av biobränsle, som givetvis ska ligga kvar i skogen för att bli näring till en ny generation träd, men nu gör det nödvändigt att gödsla skogarna, vilket vi trodde vi skulle få slippa se.. eller att subventionera utbyggnad av småskalig vattenkraft vilket vi lovat våra barn att inte göra. att kalla certifikatskatten för miljöavgift är en skymf mot vakna människor, som du säger dig tillhöra.