torsdag 25 oktober 2012

Domarklädselns betydelse för respekten

.
Jag såg i media härom dagen, dock utan att lägga på minnet vem som framförde det eller var, att det skulle vara trevligare och inge mer respekt för domstolen om vi, likt traditionen på kontinenten, hade särskilda domarkläder, så att man kunde se vem som är domare.

Det kan jag hålla med om, åtminstone delvis.

Vi kunde börja med att på försök låta de svaga domarexemplar som sätts in när maktetablissemangets korruptions- och svindlerianklagelser ska prövas få särskilda kläder. De som prövar svindlerier kring byggprojekt, TeliaSonera, Vattenfall, LKAB osv.

Lämpligen kunde dessa domare få en munk- eller tiggarkåpa samt en stock fäst vid foten vilken de får släpa efter sig med en grov kedja. Därutöver kunde lämpligen en malmklocka ingå i uniformen och så borde det åligga korruptionsdomarna att regelbundet, när de går omkring i samhället, slå på malmklockan och högt och tydligt ropa till andras varning:

- Oren! - Oren!

Allt för att inte farsoten ska spridas ytterligare i samhället.
Vi kan prova så innan vi går vidare.

Även korruptionsåklagarna bör ha en motsvarande uniform. Vi kan ju inte förvänta oss att domarna, ens med de bästa av avsikter, ska kunna avkunna fällande domar, om målen inte släpas till domstol alls, eller om de släpas till domstol av en åklagare, som har bestämt sig för att inte få någon fällande dom, men väl att falla snyggt i fjärde ronden.

Jag tror inte att respekten för domstolarna kommer av lånta fjädrar och granna galoner. Den kommer istället av en hedervärd ämbetsutövning.

Det är där det ofta brister i Sverige och det är där vi måste sätta in stöten.

Så småningom kan domarna få en klädedräkt som hyllar dem. Men låt dem göra sig förtjänta av den först.

Gulag-Kolmården tisdagen den 16 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: