måndag 22 oktober 2012

Ohederliga utredningspajaserier

.
Såg Du SVT:s Aktuellt 21 torsdagen den 4 oktober 2012? Om inte kan det nog ses på SVT Play. Åtminstone om Du inte sitter i politiskt fängelse för då kan det bli svårare.

TeliaSoneras plundrares "opartiska" utredning, tänkt att utföras av deras advokater på byrån Mannheimer-Swartling påminner starkt om Ecuadors regerings humoristiskt groteska propagandameddelanden som mediaföretagen i Ecuador hittills tvingats publicera ca 1.400 st.

Därmed inget ont sagt om Mannheimer-Swartling. Det är upplägget, att de misstänkta brottslingarna får utreda sig själva som är det groteska.

Den ecuadorianska propagandan är naturligtvis grotesk och naiv medan den svenska är betydligt mer inlindad, dold och sofistikerad. Därför är den svenska svårare att genomskåda. Men sanningshalten och den suspekta intentionen är densamma.

Staten ska naturligtvis inte samtidigt vara lagstiftare, lagtolkare och marknadsaktör. Det är och förblir oförenliga roller.

Om den statliga sektorn har ambitionen att vara något annat än en maffiaorganisation måste den omfattas av samma lagar, samma rättstillämpning och utsättas för samma granskning som alla andra. Annars förlorar den sin legitimitet. Erfarenheten visar att det är precis det som har skett, eller är på väg att ske i Sverige. Visavi brottslighet i de egna leden uppträder den statliga sektorn, inklusive rättsväsendet, i första hand som kollegor. Kollegor som i sin tur förväntar sig att bli behandlade som kollegor den dag de själva blir ertappade med fingrarna i syltburken.

Det ankommer inte på förskingrare och mutkolvar att själva utreda sina brott. Åtminstone inte i en rättsstat. Var är husrannsakningarna, bevissäkringarna, häktningarna och de andra metoderna som landets företagare återkommande utsätts för i samband med blygsamma misstankar? Varför används de inte när brottsligheten handlar om tusentals miljoner kronor och äventyrar välfärden?

Vem är det som skyddas?

Gulag-Kolmården fredagen den 5 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: