lördag 27 oktober 2012

Psykvården i pseudodebatternas förlovade land


.
l Sverige pågår, eller borde pågå, en diskussion om hur vi ska göra med psykvården. Den psykvård som stängdes av psykiatriutredningen, under ledning av riksdagsmannen och tidigare civilministern Bo Holmberg, senare landshövding i Södermanland, en tid innan hans hustru, Anna Lindh, mördades NK av ett psykfall, och Holmberg söp ihjäl sig av sorg.

Psykvården i Sverige, liksom i många andra länder, har en diger historik , kantad av kränkningar , grova rättsövergrepp och tortyr. Lobotomeringar och elchocker är några exempel den "vård" man tillhandahållit av "barmhärtiga" skäl bakom lykta dörrar , för att i brist bättre att göra, tvinga sina patienter till skenbart lugn och tystnad.

Ännu i våra dagar är psykvården fri från insyn och tillämpar delvis metoder som påminner om urinvånares medicinmäns hokus-pokus . Och allt döljs bakom sekretess, som i sin tur skyddas av makthavare som av och till nyttjat psykvården, liksom i dåvarande Sovjetunionen, till att bryta ned samhällskritiker, oliktänkande, dissidenter eller människor som bara värjer sig mot kriminalitet och övergrepp från den av grov brottslighet delvis infiltrerade och övertagna offentliga sektorn.

Som exempel kan nämnas Palme-kritikern , Alf Enerström, som genomskådade Olof Palme och tidigare och tydligare än andra varnade för hur farlig han var, för folket och landet. Numera vet vi alla, även om de troende ännu förnekar det, vilken roll Palme egentligen spelade i Bordellhärvan med dess utnyttjande av unga omhändertagna flickor och genom sitt dubbelspel med USA, sönderbeskattningen av och utdrivningen av dugande företagare ur landet med hjälp av över 100 % beskattning, för att nu bara ta några exempel.

Enerström bröts ned av det socialdemokratiska maktetablissemanget med psykvårdens hjälp.

En annan som blivit drabbad av den politiskt servila men oupplysta psykvårdens omsorger är Thomas Quick, som efter diverse grova övergrepp blev dömd till sluten psykiatrisk vård . Väl i psykvårdens händer blev han ett lovligt offer , eller ett lämpligt instrument , för att skylla , eller "klara upp", ett betydande antal mord med. Metoderna var till Säter knutna medicinmäns hokus-pokus-terapi som egentligen syftade till att skydda verkliga mördare genom att skylla morden Thomas Quick.

Otaliga är historierna, sanna såväl som skrönor, om människor som med hjälp av falska läkarintyg, mäktiga intressens begäran, förpassats till ett liv som bortglömt och neddrogat eller medicinskt stympat kolli inom den slutna psykiatriska vården. Det är skräcken för ett sådant öde, och överhetens möjligheter att tillgripa sådana övergrepp , som gör ämnet svårt att hantera för den breda allmänheten.

För nomenklaturan däremot är skräcken större för att deras övergrepp och brottslighet ska avslöjas, vilket för deras del försvårar en konstruktiv debatt om psykvården. Man vill helt enkelt inte röja upp i psykvårdens mörka hemligheter. Det är också den troligaste anledningen till att Säter , med stöd av nomenklaturan , motsätter sig en flytt av Quick till en annan institution. Det är knappast rädslan för vad som ytterligare kan komma fram om behandlingen av Quick, som motiverar Säters ovilja att låta honom flytta. Det är snarare rädslan för att skapa prejudikat, vilka riskerar att luckra upp skyddet för övriga mörka hemligheter som döljs inom Säters väggar. Annars borde naturligtvis Säter med tillfredsställelse hälsa, att Quick kunde en alternativ bedömning och behandling en annan institution. Om Säter inte har något att dölja finns det knappast någon anledning att motsätta sig en sådan förändring.

Alla övergrepps moder är bristen insyn, möjligheten till hemlighetsmakeri. Psykvårdens starka ställning , innebärande skydd mot insyn, måste brytas upp för att öka medborgarnas/patienternas rättssäkerhet och möjliggöra en psykvård, som allmänheten kan känna förtroende för. En psykvård som kan ge människor, vilka verkligen är sjuka, behövlig vård och hjälp.

l jakten mordoffer som kunde kopplas till Thomas Quick sparades ingen möda. Hela skogssjöar tömdes och bottensedimenten silades. Om ens hälften av denna möda hade använts till att gräva upp begravda hundar inom psykvården hade vi varit god väg mot en frisk psykvård.

Allmänhetens skräck för övergrepp genom psykvården , måste mötas genom att korruption och annan brottslighet inom den offentliga sektorn bekämpas. Allmänhetens skräck för övergrepp från överheten får inte som nu resultera i, att sjuka inte kan hjälp och istället tvingas leva i misär.

Ett viktigt steg för att upprätta en fungerande psykvård är därför att öppna psykvården för insyn.

Börja lämpligen med att flytta Thomas Quick från Säter och ta reda vilka mörka hemligheter som döljs inom Säters väggar.

- Vem skyddar Säter , och varför?

Gulag-Kolmården fredagen den 12 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: