måndag 22 oktober 2012

En annan bra hemligstämplare

.
Det är inte bara den svenska regimen som har blivit duktig på att hemligstämpla för att dölja egna klanterier. I dagens DN, torsdagen den 4 oktober 2012, under rubriken "Oroligt i Teheran efter valutans kraftiga fall", kan vi läsa om en annan driven "demokrati" som tillgriper hemligstämpeln enligt svensk modell.

"En dollar stod på onsdagen i 36.000 rialer, ett 60-procentigt fall sedan i lördags. För ett år sedan var kursen 13.000 rialer per dollar."

"Rialens fria fall kom en dag efter att president Mahmoud Ahmadinejad deklarerade att de internationella sanktionerna mot Iran inte skadat landets ekonomi."


Retoriken känns igen. I Iran, liksom i Sverige, hävdar regimen stora framgångar till synes oavsett hur verkligheten ser ut.

Den ekonomiska utvecklingen i Iran har lett till omfattande svartväxling av euro och dollar vilket numera är en förutsättning för både affärsverksamhet och inköp. Regimen har svarat med att förbjuda iranska medier att publicera uppgifter om växelkursen.

Den svenska regimen å sin sida sekretessbelägger uppgifter om hur brottslingar med och utan koppling till de egna leden plundrar staten och ödelägger möjligheterna för staten att sörja för välfärd och fungerande infrastruktur.

Ett alternativt agerande hade varit att öppna för medias granskning och väcka rättsväsendet ur dess korrumperade törnrosasömn för att istället ta fast tjuvarna och stoppa blodflödet i staten. Men egna allierades deltagande i plundringarna gör förstås sådana beslut ytterst ångestfyllda. Om någonsin kommer de nog bara att fattas sedan de i praktiken fattat sig själva därför att inga andra alternativ återstår. Mera troligt är kanske att de kommer att fattas av någon annan.

Gulag-Kolmården torsdagen den 4 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: