tisdag 23 oktober 2012

Vettvillingar i uniform

.
Så fick vi se det igen. Några vettvillingar i poliskläder som utsätter allmänheten för livsfara. Tre poliser som opåkallat och inom loppet av en halv minut skjuter 26 skarpa skott mot två hundar som hålls kopplade av sin ägare. Efter polisens utfall för att skrämma hundarna försöker de skräckslagna hundarna fly och rör sig runt sin ägare allt medan polisen skjuter vilt.

Den här gången var det inte en psyksjuk människa som dödades. Om det var avsikten blev expeditionen ett misslyckande. Men de tre stolpskotten gjorde i alla fall ett tappert försök i kraft av polisens våldsmonopol. Och två hundar lyckades man i alla fall skjuta ihjäl, så en liten framgång blev väl i alla fall expeditionen.

Sedan följde det vanliga efterspelet i form av blåljugande polisbefäl och informatörer.

Om det här är polisen, då behöver vi inga brottslingar. Diskussionen vid lunchbordet här i Gulag handlade naturligtvis delvis om detta idag. Det gick bra att känna igen sig från brittiska Road Wars, som vi tittar på ibland. Mycket skräpfolk i England, men det väntar man sig. Däremot väntade åtminstone inte jag mig att få se så mycket översitteri och provokationer från polisens sida som det trots allt visas i Road Wars.

En ganska allmän uppfattning vid lunchbordet var att de här poliserna, som ägnade sig åt uppenbart översitteri och missbruk av sina befogenheter, inte kommer att få några efterräkningar. Inre tjänst fram tills vårsolen stiger och ärendet är glömt, trodde andra. Vi enades om att det nog inte händer så mycket förrän någon av dem tar fel på person och skjuter eller skadar ett bonusbarn till någon statssekretare, partipamp eller byråchef. Men då slår samhället å andra sidan skoningslöst.

Sedan diskuterades, halvt om halvt på skoj, om det inträffade snarare kunde leda till ett förbud mot att smygfilma poliser som begår brott, särskilt om filmerna sedan beslår polisbefäl med att ljuga.

Om inte rättsväsendet och polisen, på grund av missriktad lojalitet, kan hantera omdömeslösa poliser som tror sig ha mandat att starta krig mot befolkningen på våra gator kan nog detta ta en ände med förskräckelse.

Gulag-Kolmården måndagen den 8 oktober 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: