söndag 27 januari 2013

Efterrätten


Överbefälhavare Sverker Göransson sjukskrev sig strax efter sitt utspel kring landets försvarsförmåga. Den han bedömde räcka för en vecka vid begränsat angrepp utan hjälp från andra. Ryktet om att hans sjukskrivning beordrats från regeringen har dementerats; diagnosen är arbetsutmattning enligt militärhögkvarteret, inte vinterkräksjuka som först antogs eftersom Göransson så snabbt avvek från Sälenkonferensen.

I Region Skåne har fyra femtedelar av barnintensivvårdssköterskorna sagt upp sig; 34 stycken; Arbetsmiljöverket har övervägt att stänga akutmottagningen på samma sjukhus men som verkschefen säger – Det går ju inte. Regionens nye överdirektör – Jonas Rastad – menar att alla måste lyda politiska beslut och den som protesterar offentligt har visserligen grundlagen på sin sida (YGL) men inte etiken. 

En annan hög chef i andra änden av landet – Rolf Kummu – har i linje med kommunens paroll – Övertorneå, det goda livet – förslagit indragen efterrätt på kommunens äldreboenden.

Under ÖB: s sjukfrånvaro har sedermera framgått hur hans bedömning var något överdriven. Det är högst ett av fem försvarsvärda områden i landet som en vecka står mot lede Fi; Norrbotten, Skåne, Göteborg, Stockholm eller Gotland. Övriga måste hissa vit flagg omedelbart.

För gamla i Övertorneå verkar ryskt Blitzkrieg vara hoppet som återstår om det ska bli några hjortron med vispgrädde före ankomsten till de saligas ängder.

För nyfödda barn med operationskrävande hjärtfel från treriksröset ända ned till Skåne står hoppet sedan till att Anders Fogh Rasmussen håller sitt löfte om att NATO den dagen håller sig undan.

Snabbast och bäst vore nog att putta iväg alla JAS-plan vi kan mot Oslo och sen efter NATO: s motattack synkront hissa flagg; i Norrbotten, Skåne och övriga tre försvarsvärda landsdelar.
Bäst för alla sjuka barn, alla gamla men kanske också för oss andra.

I väntan på efter- och krigsrätter säger vi:

Krya på dig Sverker!

Anders Mansten, Nyköping
Mikael Styrman, Övertorneå
.

Inga kommentarer: