måndag 28 januari 2013

"Ideella" organisationer sig själva närmast

.
Skänk en slant till den ideella organisationens stenhus.
Uppdaterad 31 jan 2013, kl 00:55.
Röda Korset, Majblomman, Rädda Barnen, Bris, Amnesty International, Riksförbundet Barn och Unga, Anna Johansson-Wisborgs Stiftelse, Skattebetalarnas Förening, Arbetsgivarföreningar, kooperativa företag m fl stora organisationer - ideella såväl som kommersiella. Alla har de ett gemensamt.

Om medlemmarna, eldsjälarna, initiativtagarna lutar sig tillbaka blir organisationerna snart egennyttiga och/eller infiltreras av andra, exempelvis politiska organisationer eller främmande ekonomiska intressen.

Avslöjandena har stått som spön i backen. Efter en tid har det lugnat ned sig. Man kan, vid en ytlig betraktelse undra varför exempelvis avslöjanden om grava missförhållanden i Röda Korset, Majblomman och Rädda Barnen inte leder till väsentliga och varaktiga förbättringar av organisationernas moral?

När det gäller just de ideella organisationerna tror vi att det beror på att många bidragsgivare egentligen inte är tillräckligt intresserade av om pengarna de skänker verkligen når fram, eller kommer till nytta. Många vill bara ha en slickepinne, en tröstare, något som dövar deras ömmande samvete över att de har det så bra, medan andra har det så eländigt. Om det hade varit på något annat sätt menar vi att huvudena hade rullat och medlemmar och eldsjälar hade ställt till räfst och rättarting för länge sedan.

Beträffande Villaägareföreningen har den ena av undertecknarna många års erfarenhet av hur den inte alls är till för villaägarna. Vid ett flertal tillfällen har Villaägareföreningen stått till tjänst med manipulerade kostnadsjämförelser som sosseriet och deras vapendragare kunnat använda sig av i häxjakten på Ekfors Kraft. Med förkärlek har dessa vinklade kostnadsjämförelser publicerats i framför allt Norrbottens-Kuriren på julafton eller dagen före jul, då tidningarna blir väl lästa under helgen och bestridanden och tillrättalägganden inte längre kan nå den stora gruppen läsare.

Ibland klär de av sig själva. Som nu till exempel när Villaägareföreningen, genom sin chefsjurist Ulf Stenberg på DN Debatt den 23 januari, ska visa framfötterna i skandalen med de 22.000 fuskbyggda småhusen och 140.000 fuskbyggda bostäderna i flerbostadshus.

Problemet, som det nu har blottlagts, är att 34 småhusägare som har processat mot Myresjöhus har förlorat i Göta Hovrätt. De riskerar sin hälsa genom att bo i husen, en del har redan tagit skada och husen går inte att sälja annat än genom att slumpas bort. Enligt Göta Hovrätt har byggaren, Myresjöhus, inget ansvar för att husen är felaktiga.

Vad är då lösningen på problemet enligt Villaägareföreningen? Jo, den lösning som föreslås är att det ska bli billigare för Villaägare att processa mot husbyggare. Men hur löser det problemet? Villaägarna i fråga har ju haft råd att processa. Problemet är att de inte vinner och att husbyggare enligt Göta Hovrätts lagtolkning har fritt fram att fuska och lämpa över skadan på husköparen.

Bakom kulisserna skymtar bytet. De många husägarna med de felbyggda husen vilkas grupptalan Villaägareföreningen gärna organiserar. Villaägareföreningens chefsjurist, röjer med sin debattartikel, menar vi, att man inte är så intresserade av att lösa problemet för villaägarna. Man är desto mer intresserade av att växa och bli en maktfaktor genom att organisera villaägarnas processande i ett dysfunktionellt rättsmaskineri. Men villaägarnas motiv för att gå med i Villaägareföreningen är inte att göra Villaägareföreningen vare sig stor, rik eller mäktig. Det är att få hjälp med viktiga angelägenheter rörande sitt villainnehav.
Om Villaägareföreningen har förfallit till en egennyttig organisation som är till för sig själv och sina funktionärer och har glömt bort sina medlemmar bör de senare lämna föreningen.

En villaägareförening som har fokus på medlemsnyttan skulle naturligtvis agera med emfas mot att det har visat sig i Göta Hovrätt att det går bra för hustillverkare att sälja obeboeliga hus som ägarna varken kan bo i eller sälja. Det vill säga - de är varken hus eller bostäder - snarare attrapper.

Mikael Styrman, Övertorneå
Anders Mansten, Nyköping
.

Inga kommentarer: