tisdag 29 januari 2013

Tågnytt från Kleptokratien

.
Transitio - namnet på det landstingsägda tågbolaget, eller ska vi hellre säga penningtvättsbolaget - vad betyder det? Namnet på bolaget menar jag.

Det är inte länge sedan vi fick lära oss att en obol var det sista myntet en människa behövde. Den skulle betalas till Charon, färjkarlen som förde de döda över floden Styx till dödsriket. Eftersom den sista skjortan inte har några fickor var det brukligt att lägga en obol under tungan på avlidna. Och ännu har vi inte fått reda på hur mycket Obol kostade LKAB.

Charon får sin belöning
 Men för att återvända till Transitio - betyder det månntro "Transitera tio procent" ?
Är det vad man skummar av genom att gå utomlands för att van der Kwast och de andra pajasarna ska finna för gott att tappa spåret?

Att skattefinansierade företag och institutioner fuskar med skatten är naturligtvis skandalöst. Om inte de betalar skatt - vem ska då göra det?

Det påminner väldigt mycket om Sovjetunionens sammanbrott som orsakades av att nomenklaturan tappade tron på systemet och slutade vara lojala med det. Men ändå är det nog bara förnamnet på vad som döljer sig bakom Transitios och Handelsbankens affärer i USA med flera länder.

Förutom att riskerna säkert är mycket stora och ansvarslöst undersökta så är förmodligen hela utlandsäventyret föranlett - inte av skatteplanering - utan av penningtvätt. 

Grov stöld med andra ord.

Transitio är Handelsbankens och Sveriges Kommuner och Landstings bolag för penningtvätt. Sannolikt ett i mängden. Sveriges Kommuner och Landsting torde vara en outsinlig källa för grävande journalister.

I andra länder kallas företeelsen Maffia, Camorra,  n'drangheta, Cosa Nostra, Triader, Yakuza. I Sverige heter det Sveriges Kommuner och Landsting och våra fåntrattar till åklagare som, van der Kwast och Thomas Lindström, skyddar mördare, stjäl och driver politiska processer mot visselblåsare och dissidenter.

Och detta med Transitio är vad vi får när rättsväsendet slutar att avsätta och straffa politiska och offentliganställda förbrytare.

Kunde vi få stopp på dessa straffriförklarade offentliga tjuvar så skulle varken vård, skola eller omsorg behöva sakna pengar till sin verksamhet.

Övertorneå måndagen den 28 januari 2013
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan det inte vara som så att Landstinget insett att dagens system med högre skatt mer eller mindre omöjliggör verksamheten i lågbefolkade delar av landet?

Mikael Styrman sa...

Det är ju känt, att ett för högt skattetryck dämpar eller förlamar den ekonomiska aktiviteten i det privata näringslivet.

En annan effekt blir att det ansamlas mycket pengar i den offentliga verksamheten.

Mycket av den aktivitet som annars skulle ha utvecklats i det privata näringslivet kommer att styras om mot att bli mottaglig för pengarna som det allmänna ganska tafatt och ansvarslöst strör omkring sig. Men det skapar inte så mycket. Mest improduktivt och omotiverat krusande för okvalificerade men självupptagna offentliganställda med för mycket av andras pengar att leka med.

Landstingen verkar istället ha dragit slutsatser som är motsatta de Du beskriver, nämligen att låg befolkningsmängd och höga skatter gör att man kan köpa extra dyra tåg, extra slarvigt, och skumma av tågbudgeten för egen del, när man köper de tåg som man sedan inte lyckas köra med.

Anonym sa...

Har varken studerat tågen eller Landstinget. Vet bara vad som sägs på nyheterna och där påstås att de valde det billigaste tåget, vilket inte klarade kylan...
Har däremot hört just vad du påstår avseende vissa saker i äldrevården, dvs. att det ingås väldigt dyra avtal vilket leder till väldigt låg service och leveransnivå avseende vissa produkter till de äldre och handikappade. Har dessutom hört en riktigt hemsk historia om en praktiserande medicinare i landstinget. Verkar som att personen fått sin licens att verka i Stockholm indragen och istället får jobba i Norrland samt ägnar sig åt att skapa så många patienter som möjligt.

Däremot är förstås historien om skatteplanering väldigt problematisk för staten avseende moralen. Ifall kommun/landsting/stat inte klarar av sin egen byråkrati och att betala sin egen skatt, hur ska de då motivera att svenssons ska göra samma sak?