måndag 14 januari 2013

Pladderförsvaret

.

Bagdad Bob - mannen som gav pladderförsvaret ett ansikte
 .
Enligt SVT:s Text-TV argumenterar Utrikesminister Carl Bildt och Försvarsminister Karin Enström på DN Debatt för ett utökat nordiskt samarbete på försvarsområdet innebärande exempelvis gemensamt ägande och gemensamt nyttjande av militära förmågor och resurser.

Det låter som en lösning som kan ge oss väldigt många konferenser, seminarier, sammanträden, samarbetskommittéer och arbetsgrupper, samarbetspersoner, blåljuskolonner och så vidare i all oändlighet - men väldigt lite försvar. Kort sagt - ett pladderförsvar - ägnat att dölja att det inte finns något försvar. Men vem ska luras? Vem kommer att låta lura sig?

Ett pladderförsvar skulle inte ha hjälpt Finland mot Sovjetunionen.

Jag måste säga att jag i skrivande stund inte är klar över vilken typ av fiende som ett pladderförsvar är verksamt emot. Så vitt jag kan förstå är det mest verksamt mot fienden "Budgetöverskott" - om det nu är en fiende.

Det låter som någonting som skulle kunna föreslås av en som aldrig har varit ute i verkligheten. Åtminstone inte på lägre nivå än den där femrättersmiddagar med vin avätes.

Övertorneå måndagen den 14 januari 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: