onsdag 3 juli 2013

De gränslösa vällustingarna

.
Det har nyss gläntats till visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden om hur USA:s kriminella förvaltning far fram i Europa och kränker de europeiska ländernas integritet och rättssystem.

Anständigheten bjuder att alla EU-länder gemensamt borde lova Snowden asyl och att han fritt får välja att bosätta sig i vilket av länderna han vill.

Allt annat är naturligtvis en skam.

Men vad blev följden?

Några ledande europeiska politiker uttalar sig pliktskyldigast, för att därefter neka Snowden asyl och hjälpa brottslingarna i sina försök att fånga honom genom att tvinga ned Evo Morales  plan i Österrike och genomsöka det i jakten på Snowden. Det vill säga, inte i jakten på brottslingarna, utan i jakten på den som hjälpte Europa att röja brottslingarna.

Signalen som man skickar ut är att man inte vill bli besvärad av visselblåsare i fortsättningen.

Varför gör man så?

Det som ligger närmast till hands att misstänka, tycker jag, är att åratal av amerikansk avlyssning av EU-toppmöten, hotellrum, EU-parlamentet, banker och myndigheter gett amerikanerna en diger samling material om europeiska gränslösa vällustingar, som inte kan skilja på den äkta sängen och oäkta sängar och som framför allt inte heller kan skilja på egna och andras pengar eller egen och andras egendom i övrigt.

Om det är så, är dagens Europa fullt av ångestfyllda ”politiker” som balanserar på avgrundens kant, livrädda för att falla ned. Då är också deras agerande begripligt - inte rättfärdigat, men begripligt.

Jag ser fram emot den visselblåsare som kommer att upplysa oss om hur Europas politiker har levt för att hamna så totalt i den amerikanska maffians grepp.

USA:s sändebud i Sverige, Carl Bildt, säger att de hela tiden utgår ifrån att de är avlyssnade. Det är nog en kraftigt förskönande omskrivning. Problemet är nog, att de är alldeles för giriga, inbilska och korkade för att ens ha anat vidden och skrupellösheten i de amerikanska brottslingarnas agerande, när väl tömmarna släpptes fria med hjälp av 9/11.

Det här fungerar som Stasi-verksamheten i Östtyskland fungerade. Det är inte vad de HAR som styr politikernas agerande. Det är rädslan för vad de KAN ha som skrämmer. Få vågar syna. Chansar de fel är karriären slut och då väntar ett liv i skam och vanära, bespottad av alla. Att det styr politikernas agerande sänder oss ett nedslående besked om deras vandel.

Menyn har ändrats på politikernas bord. Färska hallongrottor och slickepinnar har fått ge plats för gamla skinkor och brödrostar.

Därför sitter Europas politiker med arschelet i brödrosten idag.

Övertorneå onsdagen den 3 juli 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: