fredag 19 juli 2013

Exemplets makt

.
Så var då USA:s president Barack Obama ute och uppmanade mellanöstern-parter att förhandla, och sluta fred - igen. Själva är jänkarna runt om i världen och startar krig, mot än den ena och än den andra, utan annan orsak än att hålla uppe ett behov av, och en marknad för, militärindustrins produkter. Ja, naturligtvis behöver man en yttre fiende för att hålla ihop sin sönderfallande stat.

Det påminner inte så lite om en förälder som sitter i TV-soffan, på fyllan och röker, men som uppmanar barnen att vare sig röka eller dricka. Eller den tjuv som förvandlar hemmet till en tjuvgömma men bannar barnen att inte stjäla. "Gör inte som jag gör - gör som jag säger."

Undrar hur de där uttalandena kommer till och varför? Är det möjligen Obama som säger något sådant för att rikta massmedias och allmänhetens uppfattning åt lämpligt håll? Eller är det massmedia som skapar sådana nyheter själv, i tider av nyhetstorka, genom att exempelvis fråga Obama: Tycker Du att mellanösterns parter ska fortsätta kriga?

Hur många tusen gånger har vi matats med den där nyheten i lite olika tappning? Att hålla på och publicera sådant strunt kommer att ge upphov till ett nytt begrepp - tidningsförakt - i den mån det inte redan finns.

Jag får många gånger en känsla av att media fyller sina sidor och sin sändningstid med strunt, för att inte tvingas hålla på med riktiga och kanske farliga nyheter.

Det är också en sorts stöld eller bedrägerier - att sälja "nyheter" - men förmedla sådant här bullshit. Tidningarna kan väl ha en särskild mellanöstern-bilaga i vilken allt "nytt" från mellanöstern kan repeteras in absurdum. Kan man ha en sportbilaga kan man väl ha en mellanösternbilaga?

Övertorneå fredagen den 19 juli 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: