måndag 1 juli 2013

Oskulden

.
Många människor verkar ha förlorat något av sin intellektuella oskuld till följd av Edward Snowdens avslöjanden om hur omfattande den amerikanska administrationens kränkningar av människors integritet är - över hela världen.

De flesta av våra ledande politiker och journalister har förmodligen vetat eller anat detta länge. Att en av krigsindustrin kriminaliserad amerikansk förvaltning hamnat i fullständigt sken efter 9/11. Men våra politiker och journalister gör inget i frågan. Istället tiger de - främst av omsorg om den egna karriären. ”Låt någon annan ta i det otäcka och farliga. Jag låtsas vara dum och spelar med.” Så tycks man resonera. Men nu när det getts offentlighet åt det både törs man, och känner sig tvingad att, reagera.

Man kan inte förbehållslöst säga att de gjort fel som duckat. Den som vid fel tillfälle angriper ett sådant missförhållande kan naturligtvis krossas av systemet. Det måste ske när tiden är mogen. Säkert går det att lära sig mycket om dagens situation genom att studera 1950-talets McCarthy-ism - hur den uppstod, utvecklades, terroriserade och gick under.

Få se om uppvaknandet efter Snowdens avslöjanden räcker till för att starta en process som leder till att världens för närvarande största livslögn kan avslöjas och de skyldiga åtalas. Jag tänker förstås på tramset att några muslimer genomförde attentatet mot World Trade Center år 2001 - utan amerikansk inblandning.

Att den amerikanska insatsstyrkan hade order om att omedelbart skjuta ihjäl Usama Bin Laden, så att han inte fick möjlighet att uttala sig om sanningen bakom propagandan, tyder på att sanningen var på väg att sippra ut.

Kanske har en process inletts, som så småningom leder till att Dick Cheney, George Bush och övriga framträdande medbrottslingar kan åtalas för vad de ställt till med i form av integritetskränkande, onödiga krig, den amerikanska statens ruinerande samt drönarna som håller på att göra att amerikaner snart inte kan sätta sin fot utomlands.

Den amerikanska demokratin har förmodligen aldrig varit i så dålig kondition som nu. Men den har varit under attack förr. Jag tänker bland annat på den nyss nämnda McCarthy-ismen och på hur Nixon tvingades avgå när han och hans medbrottslingars skurkstreck avslöjades efter Watergate. Då har den amerikanska demokratin visat förmåga att ruska på sig och skaka av sig de värsta brottslingarna, till en relativ hederlighet. Kanske lyckas det även denna gång. Och lyckas det inte leder det nog till den amerikanska statens sönderfall.

I Sverige har mig veterligen aldrig något som McCarthy och Nixon inträffat. Vi har ingen tradition som talar för att nationen över huvud taget kan rensa ut brottslingar ur politik, offentlig förvaltning eller rättsväsende. Så frågan är ganska öppen:

- Vad kommer Ekfors-gate att leda till i Sverige, om något?

Övertorneå måndagen den 1 juli 2013
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Martin sa...

Men när unkna krafter i usa är beväpnade med information som kan krossa vem som helst, hur skulle någon kunna röra sig emot dem? Rimligtvis har dessa makter redan lutat sig mot varje funktionär? Eller läckt information till sympatiskt inställd press om avlägsnat potentiellt modiga människor? I sverige blir man ju som bekant avsatt för att följa riksdagens regler vid lägenhetskompensation, inte betala tv-licensen eller att vara ekonomiskt slarvig, för att inte tala om att gå till prostituerad eller dylikt. Även om dessa övertramp skett innan man ens funderat på att bli politiker. Medans andra som Schyman kan göra såna här övertramp och sedan skyddas av pressen.

Mikael Styrman sa...

Se mitt svar i egen blogg "Fingret i vädret".