måndag 29 juli 2013

Hur vet man om det blir bra semesterväder?

.


Hur vet man att det är sommar?
Hur vet man om det är semestertider?
Och hur vet man om det ska bli bra semesterväder?

Om man vill ha svar på den sista frågan kan man naturligtvis kolla väderleksprognosen.

Men det finns fler sätt.

Ett är att kolla vad regeringen har för sig.

Om regeringen har släpat fram någon riktigt allvarlig surdeg så kan man utgå ifrån att det inte bara är sommar och semestertider utan även att det är eller lovas värmebölja.

Som nu, när man släpat fram en del av rötan i Vattenfall i offentligheten, så hals över huvud att man inte hunnit prata ihop sig.

Att man påstår att Vattenfalls styrelse självständigt, och utan regeringskansliets hörande, beslutat att dela upp Vattenfalls verksamhet i ett bolag för Europarörelsen och ett för den övriga verksamheten, är charmigt - men föga trovärdigt. Det är faktiskt helt uteslutet mot bakgrund av vad som förevarit i Vattenfall att det skulle gå till så.

När Vattenfalls styrelseordförande Lars Nordström och finansmarknadsminister Peter Norman ger olika versioner i frågan blir det ännu charmigare - och inkompetentare. Fast egentligen säger det kanske inte så mycket om kompetensen. Det kanske säger mer om allvaret i Vattenfalls situation.

Det är uppenbart att regeringen har väntat på ”rätt” tillfälle att släppa Vattenfallbomben. Åtminstone är det uppenbart för alla som kan något om elbranschen.

Att det ändå blev så panikartat säger oss något om skräcken som frågan med rätta är förknippad med. När det lovades värmebölja blev det därför bråttom.

Vi kan på goda grunder anta att Vattenfall uppsåtligt har plundrats på ca 100 miljarder kronor. Huvudsakligen i form av penningtvätt kamouflerad till dåliga affärer. Hur mycket som därutöver slarvats bort genom nonchalans och inkompetens återstår att se.

Hur illa är det egentligen?


Vattenfall har övertagit mäklare från amerikanska Enron. Det har varit bra för mäklarna, mindre bra för Vattenfall. När Enron gick i konkurs var det den största företagskonkursen i USA:s historia. Orsaken var manipulerade affärer och manipulerad redovisning. Att Vattenfall skulle komma att överta mäklare från Enron var bara följdriktigt eftersom det präglat hela Vattenfalls utlandsverksamhet att den bara varit täckmantel för tvätt av pengar som stjäls från Vattenfall genom olika upplägg.

Ganska likt TeliaSoneras affärer i Absurdistan.

Teliakunder
Nu är det inte lätt att veta om det är mäklarna och börsaffärer som har riggat en tidsinställd bomb i Vattenfall, som hotar att detonera och som fått regeringen att skita på sig. Det kan finnas olika orsaker till det. En kan vara att den nya styrelsen kommit till insikt om hur illa situationen är och hur man har noll koll i företaget. En annan kan vara att styrelsen upptäckt att man inte riktigt har noll koll men att man dolt ytterligare förluster genom bluff i bokföringen. Ungefär som i Stora Enzo. Och om det finns i Stora Enzo - vad är det som säger att det inte finns i SE-Banken??  Där skulle det ju vara riskritt eftersom risken för upptäckt - och avslöjande - är noll.

När Peter Norman säger att man ska ta under noggrant övervägande om Vattenfalls Europaverksamhet eventuellt ska säljas, och att man i så fall ska söka brett stöd i riksdagen, så är det nyspråk.

Det betyder antagligen att utlandsverksamheten är till salu till vem som helst för nästan vilket pris som helst. Och om ingen vill köpa kommer man att kasta verksamheten efter någon som inte hinner undan eller är förhindrad att tacka nej. Förmodligen betyder det också, att sossarna är med på båten eftersom en del av dem varit med och skott sig och därför inte kan säga nej.

Övertorneå söndagen den 28 juli 2013
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du vara snäll och sluta gör en punkt på egen rad efter varje rubrik och i slutet av varje inlägg? Eller åtminstone förklara vad meningen med detta är? Det är faktiskt väldigt irriterande.

Mikael Styrman sa...

Jaså, stör det?
Hur påverkas Du av det?

Att jag gör så beror på att det funkar lite olika, gränssnittet mellan olika ordbehandlare och bloggprogrammet. Det gör att det ofta drar ihop sig, blir dålig grafisk komposition - för lite luft i kompositionen.

Ibland får man in en blankrad utan tecken, ibland inte. Det tenderar att se stökigt och inkonsekvent ut utan punkten.