lördag 12 december 2020

De lurar oss alla i döden

 .

Volvo Cars VD Håkan Samuelsson ansluter sig till dem som tycker att vi ska lösa Jordens problem med klimatet genom att förbjuda bensin- och dieselbilar och - underförstått - köpa massor av elbilar. Inte så oväntat kanske, att en VD för en biltillverkare tycker att vi ska förbjuda det han tillverkade och sålde till oss igår, för att tvinga oss att istället köpa det han tänker tillverka imorgon. Ett exempel på klassisk rövarkapitalism skulle nog många säga. Just i det här fallet är jag böjd att hålla med.

Men den hotande klimatkatastrofen hålls inte borta genom att drämma till klimatet med all miljöbelastning som tillverkning av nya bilar resulterar i. Det är en klen tröst att en elbil ger mindre miljöbelastning SEDAN, när miljöpåverkan av tillverkningen av bilen hämtats in, särskilt som det bara sker OM elen produceras med något annat än kol, olja och gas - vilket inte kommer att ske i tillnärmelsevis den utsträckning som behövs för att elbilar verkligen ska bli ett miljövänligare alternativ. Tills det sker - om det alls sker - är det bästa vi kan göra att köra så lite som möjligt med den bil vi redan har, att byta bil så sällan som möjligt och att slita på våra bilar så länge som möjligt. Det vill säga, vi ska göra precis tvärt om mot vad det verklighetsfrämmande konsumtionssamhällets profeter råder oss till. Om mänskligheten, våra barn och barnbarn ska överleva måste vi lämna det dödande konsumtionssamhället bakom oss.


Saker måste, som förr i tiden, byggas för att hålla och kunna användas länge. Inte byggas för att gå sönder, som om resurserna vore oändliga och onödig tillverkning inte belastar miljön.


Onödiga transporter måste vi upphöra med. Det är inte förenligt med mänsklighetens överlevnad att transportera dagens nödtorft över halva jordklotet. Vi måste vända tillbaka till det samhälle som vi, i blind beundran av Amerika, lämnade bakom oss för några decennier sedan. Vi måste tillbaka till det samhälle som hade lokala mejerier, bryggerier, bagerier, slakterier och lokala affärer som man kan handla i - utan att åka miltals med bil. Vi måste lämna förpacknings- och engångssamhället som dödar oss.


Ett väsentligt steg på vägen är att lära våra barn laga mat - helst lokalt odlad - istället för att bara kunna värma industritillverkad matersättning som i multipla engångsförpackningar kan ha färdats hundratals mil till ingen som helst nytta.


Falun lördagen den 12 december 2020

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: