torsdag 10 december 2020

Elbilar döden i kista för mänskligheten

 .

Elektrisk framtidsbil?
Elektriska framtidsbilen Utopia?

Elbilar lanseras nu stort, jämte vindkraften, som den påstådda lösningen på klimathotet. Men en massiv övergång till elbilar som nu lanseras löser inte problemet. - Tvärtom! Övergång till elbilar kommer istället att förvärra problemet och få klimatuppvärmningen att accelerera.


Anledningen är att en bils klimatbelastning förenklat kan delas upp i två delar. En del som uppkommer när bilen tillverkas och en del som uppkommer när bilen används. Den första är så stor att det tar många år att genom minskad miljöbelastning från elbilen kompensera för förtida skrotning av den gamla bilen och miljöbelastningen som tillverkning av den nya bilen resulterar i. Det kan till och med visa sig vara så att elbilarnas användning inte alls minskar miljöbelastningen jämfört med existerande bensin- och dieselbilar. Det beror på hur elen produceras. Idag skulle en omställning resultera i att ännu mer el måste produceras med kol, olja och gas och då blir effekten den motsatta mot den önskvärda vid en övergång till elbilar.


Om vi inte hade haft ett redan överansträngt klimat och om vi inte hade över tvåtusenmiljoner bilar i bruk skulle elbilar kunnat vara en fungerande lösning. Men nu är det inte så. Mänskligheten knaprar redan på sina klimatmarginaler och har inte utrymme att ytterligare belasta klimatet med övergång till elbilar.


Det vi ska göra, om vi vill att mänskligheten ska kunna överleva, och många andra livsformer med oss, är att istället omedelbart och brant minska utsläppen av ämnen som får klimatet att skena. Några saker är uppenbart såväl nödvändiga som möjliga. Här några exempel:


1.

Fortsätt köra med befintlig bilpark. Ändra användningen av jordens resurser från att skrynkla om bilarna vart tredje år och köpa en ny, som även den är byggd för att bara användas några år. Börja bygga och underhålla bilarna för att istället för att bara användas några år användas så många år som möjligt.


2.

Sluta köra så förbannat mycket och ofta helt i onödan med dessa tvåtusen miljoner bilar. De flesta bilresor är faktiskt onödiga och kan strykas helt eller åtminstone inte utföras så ofta.


3.

Sluta bo på ena sidan av staden och arbeta på andra sidan av staden. Eller ännu värre: sluta bo i en stad och arbeta i en annan stad.


Samhället måste - om mänskligheten ska överleva - ge människorna skarpa incitament att bete sig klimatsmart. Det inrymmer inte att byta bil stup i kvarten - inte ens elbil! Det innebär kännbara straffavgifter på onödig pendling och välkommen rabatt eller premie för den som bor i det område i vilket vederbörande arbetar.


Det innebär en stor förändring att lämna slit-och-slängsamhället. Det sker inte utan betydande sociala spänningar. Men alternativet är inte bättre eftersom det innebär att vi alla går under i en klimatuppvärmning som inte kommer att gå att backa när den väl gått för långt.


Och en sak till: Sluta dilla om ”tillväxt” när det som sker är att man förbrukar ändliga resurser i en allt snabbare takt och ödelägger nära nog alla existerande livsformers överlevnadsmöjligheter.


Självklart är det bekvämare för flertalet politiker, för industriledare, banker, kapitalägare och många andra att spela dum, låtsas som om det regnar och fortsätta på den inslagna vägen. De kommer inte att göra något som kan rädda mänskligheten frivilligt - åtminstone inte i tid. Vad vi andra måste fråga oss, är vilket som är viktigare - deras komfort eller mänsklighetens överlevnad?


Det finns förmodligen ingen ordnad väg från den pågående katastrofstrukturen till mänsklighetens överlevnad. Det är en så viktig sak och som möter så starkt motstånd att den bara kan följas under betydande turbulens och stora sociala spänningar. Valet står mellan en länge försåtligt lugn väg mot undergången och en stormig väg mot överlevnad.


Möjligen leder bägge vägarna fram till ett ångestfyllt och stormigt slut. Det beror på hur snart och hur kraftfullt vi ställer om vårt samhälle och anpassar det efter verkligheten istället för efter dagens verklighetsfrämmande illusioner.


Falun torsdagen den 10 december 2020

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: