lördag 12 december 2020

Ett urspårat rättsväsendes krumbukter

 .

Så kom då domen i målet om det grova knivmordet på bussen i Kiruna. Med ett 90-tal knivhugg mördades en ung man av en far och hans två söner. Fadern misstänkte den mördade för att ha en relation med hans före detta hustru - sönernas mor.


Att sönerna var med syftade naturligtvis till att dra nytta av det svenska rättsväsendets brister. Fadern skulle komma undan och det svenska rättsväsendet skulle i vanlig ordning bjuda sönerna på saft och bullar. Ännu har bara tingsrätten uttalat sig i målet, men så här långt tycks strategin ha misslyckats i så måtto att pappan döms till livstids fängelse. 


Sönerna, då 15 och 17 år gamla, döms till fyra års, respektive två år och åtta månaders ungdomsfängelse. Det svenska rättsväsendet - oavsett vems fel det är - skickar således ut signalen till sönerna att knivhuggande till döds med 90-talet knivhugg på en buss inte är allvarligare än att man kan komma undan med två år och åtta månader. Det är både en skymf mot den mördade och ett svek mot alla oss andra som därmed vet att våra liv inte värderas högre än två år och åtta månaders ungdomsfängelse. Det saknas numera inte slödder i det här landet som kommer att tycka att det är en bra idé att knivhugga någon till döds på offentlig plats. I så måtto är domen inget annat än en beställning på en lång rad framtida mord.


En annan galenskap som kommer i öppen dager av domen är att tingsrätten inte utvisar någon av de dömda. Av medias rapportering förefaller som om man bara övervägt att utvisa pappan, men avstått för att han ”riskerar att förföljas i sitt hemland”.


Men herre gud min skapare sådana galenskaper!


Ska det verkligen få fungera så att våra fårskallar till politiker hämtar hit inget mindre än slödder från var som helst i världen, låter dem mörda oss på öppen gata och ålägger oss ha dem vandrande ibland oss? Har inte den som knivhugger någon 90 gånger på en offentlig plats förbrukat sin rätt att vara här och på allt sätt gjort sig förtjänt att möta den eventuella förföljelse som kan vänta vederbörande i hemlandet - vare sig den risken är konkret eller som i de flesta fall rena påhitt.


Vare sig det beror att rättsväsendet är korrupt eller dysfunktionellt eller är bakbundet av stolliga politiker och tjänstemän ligger det i farans riktning att underlåtenhet att utvisa sådant slödder - även om det kamoufleras till missriktad humanitet - egentligen handlar om att skydda de stolliga politiker som skapat den här situationen med mördande slödder vandrande fritt på våra gator. 


Falun lördagen den 12 december 2020

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: