.
Stockholmsregionens sjukvård ansträngs hårt av anstormningen av Covid-patienter. Anstormningen i sig är naturligtvis en direkt följd av det ansvarslösa och inkompetenta sätt våra styrande har hanterat Covid-pandemin. Man har skapat ett mentalt klimat som gör det ok att strunta i pandemin. Man har skapat en tro på immunitet som ingen ännu vet om den verkligen kan inträffa. På så sätt har man trots halvhjärtade uppmaningar att hålla avstånd skapat en situation som innebär att Kreti och Pleti obekymrade struttar omkring och smittar ned varandra i största allmänhet. Men bilden är motsägelsefull. Vissa näringar, vissa typer av företag drabbas hårt och lämnas därhän, som mindre butiker, restauranger mm. Med den valhänta hanteringen, avsaknaden av smittspårning osv kommer vi aldrig ur en lock-down-soft-liknade situation. Det är mycket skadligare än korta, begränsade men verkningsfulla lock-downs, vilka verkligen pressar ned antalet smittfall, vilket det nuvarande lallandet naturligtvis inte gör.
Länge trodde, eller låtsades åtminstone, våra styrande tro, att inte Sverige skulle drabbas till hösten. Som vilken nykter bedömare som helst kunde ana drabbas Sverige nu hårdare än våra grannländer - igen. Det beror inte på otur, inte heller på andelen invandrare eller någon annan undanflykt som presenterats. Det beror på den svenska offentliga sektorns oförmåga att göra någonting ordentligt. Allt är en direkt följd av decenniers prioriterande av partibok och lojalitet framför kunskap och kompetens.
För en normalbegåvad är det svårt att förstå den totala avsaknaden av respekt för kunskap i Sverige. Kanske är maffiastyret till stor del att skylla för eländet? Detta att man kan nå landets högsta och mest inflytelserika ämbeten utan andra kvalifikationer än att man gått den långa vägen inom SSU? Eftersom det går hyggligt att vara helt inkompetent kanske det i sin tur sätter fröet till den rådande synen i det offentliga Sverige, den att alla jobb går att sköta utan kunskap och kompetens. Det vore, menar jag, en ganska naturlig slutsats att dra av en korkad politiker. Om jag som inte kan något får det ha det här viktiga jobbet så kanske inga andra jobb heller kräver någon kompetens?
Vare det hur det vill med den saken så känner jag ett behov av att söka en förklaring till det som nu pågår med IVA i Stockholmstrakten. Det är inte lokaler som saknas - det är personal har vi fått veta. Det i sin tur tycks bero på flera saker av vilka man tycks vilja tala tyst om åtminstone en del. En del av personalen är sjuka - naturligtvis! I en verksamhet som hanterar smittsamma, vilka smittar innan de visar symtom, och i vilken man inte fortlöpande testar personalen blir naturligtvis många sjuka.
Det är naturligtvis enfald och missriktat kortsiktigt tänkande som förvärrar sjukdomsläget bland personalen - allt i syfte att fylla sjukluckorna och hålla verksamheten igång. Testar man personalen och en del visar sig vara sjuka måste de gå hem och då blir luckorna fler och ännu svårare att fylla. Följaktligen blundar man för att vissa medarbetare kan vara sjuka och låtsas som om problemet inte existerar, eller försvinnner om man blundar. Det är väldigt likt det beteende som vi brukar tillskriva strutsar och vara ganska roade av.
Testar man inte personalen smittar de ned sina kollegor och patienter och då ökar sannolikt sjukluckorna ännu mer. Det är troligen där skon klämmer i den svenska sjukvården. Egentligen är det ett ganska förväntat utfall om man genomgående utser inkompetenta och ibland till och med korkade chefer. Decennier av missriktad personalpolitik borde rimligen leda till ett sådant resultat. Det kanske allra märkligaste är att det fortfarande är tabu att offentligt påstå att inte alla människor är klyftiga och kompetenta. Kan eller törs man inte prata om det, blir det förstås väldigt svårt att göra något åt.
En annan stor orsak, som man talar tyst om, är att IVA-personal slutar. Naturligtvis borde orsaken till att de slutar utredas skyndsamt och med öppet sinnelag. Det tar väldigt lång tid att utbilda kunnig personal till IVA. Det går betydlig fortare att göra sig av med dem. Ett antagande som ligger nära till hands är naturligtvis att personalen som slutar är missnöjda med villkoren och/eller saknar förtroende för arbetsgivaren. Med tanke på att det tar lång tid att utbilda personal är det naturligtvis här man ska sätta in stöten. Vad är det som behöver förändras för att IVA-personalen ska vilja jobba kvar? Inte tror jag att svaret står att finna i för få outbildade händer… Att man inte tar itu med saken har nog mycket att göra med att frågans väckande är jämförbar med att öppna Pandoras ask. Inkompetenta chefer och mellanchefer är naturligtvis måttligt roade av att ställa en fråga vars svar innebär att det är man själv som är åtminstone en del av problemet. Nä, då tiger man hellre och söker fler inkompetenta händer…
"Fler händer" söks till IVA |
Vi skördar således nu frukterna av decennier av misslyckad personalpolitik inom sjukvården vars allra yttersta konsekvens naturligtvis är ett demokratiskt system som fungerar så illa att det utser rena byastollar att leda landstingen och andra vårdorganisationer, sådana som utan minsta självinsikt tar sig till att topprida och kränka välutbildad sjukvårdspersonal i tron att de själva är guds demokratiska gåva till sjukvården.
Att man nu - för vilken gång i ordningen vet jag inte - när IVA hotar att klappa ihop går ut och söker ”fler händer” är därför helt naturligt och förväntat. Men den som har något innanför pannbenet inser ju att IVA inte är hjälpt av fler händer. Till IVA ska man inte söka vem som helst och tro att de kan göra jobbet med en kort introduktion. Om det är så man tänker sig att lösa IVA-problemen vore det lite tillspetsat renhårigare att ställa upp patienterna mot en vägg och skjuta ned dem. Resultatet blir detsamma. Skillnaden är att i det senare fallet kan man se orsakssammanhanget som leder till patientens död men med ”fler händer”-metoden är orsakssambandet dolt.
Nej, ta er nu i kragen. Försök få tag på kunnig och kompetent personal till IVA som gör mer nytta än skada och reservera de där ”fler händer”-tjänsterna till enklare uppgifter som kan finnas på andra ställen än IVA och som frigör kunnigare medarbetare som kan förväntas göra annan nytta på IVA än att i värsta fall bara kunna kuska lik till kylrummet.
Falun lördagen den 12 december 2020
Mikael Styrman
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar