torsdag 10 december 2020

Regeringen rustar för cybersäkerhet

 .

De under senare tid allt fler cyberattackerna mot olika företag, vilka uppmärksammats i media i försiktigt negativa ordalag, föranleder regeringen att visa handlingskraft genom att inrätta ett ”Center för Cybersäkerhet”.


Det går att förstå, att den negativa uppmärksamheten i media gör att regeringen upplever att den vill göra något. Ett alternativt förfarande kunde naturligtvis varit att se till att den polis som redan fanns börjar sköta sitt arbete genom att klara upp och sätta stopp för cyberbrottslighet. Men givet hur justitieministern hittills misslyckats med att få den övriga brottsbekämpningen att fungera var väl aldrig det något alternativ. Någon aura av handlingskraft skulle det inte heller ha skapat.


Vad kan vi skattebetalare då förvänta oss av det nya centret för cybersäkerhet? Ja, om gamla tecken gäller, om kontinuitet bibehålls, kommer vi att kunna se var man etablerar sin verksamhet för där kommer fönstren att bytas ut mot tjocka säkerhetsglas vilka ska skydda mot skjutningar och bomber. Säkerligen kommer glasen även att ha extra mycket bly för att hindra signaler och strålning att ta sig igenom. Entrén kommer att kännas igen på grund av de omfattande säkerhetssystem och slussar som kommer att skydda centret från allmänheten. För att skydda sig mot cyberangrepp kommer centret inte att ha någon internetuppkoppling. Verksamheten kommer att fokusera på att skicka ut varningsbroschyrer i samhället, vilka kommer att upplysa myndigheter, offentliga institutioner, företag och allmänhet om att de riskerar att bli utsatta för cyberangrepp och att det därför kan vara en bra idé att stänga av sin dator och sina smarta telefoner när de inte används. Centret kan förvänta sig en betydande budget för att föra ut samma budskap via TV-reklam mm.


Något oklart ännu om avlyssningen av dissidenter och företagare kommer att tas över av centret för cybersäkerhet eller om den uppgiften blir kvar hos politiska polisen?


Centret kommer sannolikt att ledas av tunga kompetenta experter som behöver få del av köttgrytornas välsignelse i utbyte mot sin sakkunskap. Kanske kan vi förvänta oss en expertpanel bestående av Mona Sahlin, Sven-Erik Bucht, Anders Sundström, Bo Johansson, Dan Eliasson, Krister van der Kwast, Sven Å Christianson, Göran Lambertz och ett betryggande antal säkerhetsvakter som kör Ferrari och jämförbara bilar.


Lavrentij Berija, välkänd cyber-
säkerhetsföregångare i vännation

- Det blir bra det här - men för vem?


Falun torsdagen den 10 december 2020

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: