tisdag 22 november 2022

Allt för att skymma verkligheten

 .

Det var ett ganska stort inslag i TV-nyheterna ikväll om automatiska, eller fjärrstyrda, i alla fall förarlösa bilar. Något sådant var väl på sin plats på 1950- eller 1960-talet, när människans numerär inte räknades till tio miljarder, när klimatet inte hade hög och potentiellt dödlig feber och när mänskligheten inte förstod vilka begränsningar det faktiskt innebär att bara ha ett enda jordklot att förstöra.


Om det är någonting som vi inte behöver på ett jordklot med tio miljarder potentiella förare så är det väl ändå förarlösa bilar? För det första behövs de inte och för det andra kommer de att ställa till med en massa elände när grabbarna har klantat till det. För det är naturligtvis grabbar. Det är det alltid i sådana här sammanhang. Ju barnsligare och ju mer verklighetsfrämmande - desto säkrare att det är grabbar.


Vi lär inte barnen skriva skrivstill längre i skolan. De får inte heller lära sig att plöja med oxe eller memorera psalmer.


Varför pågår då det här bling-blinget? Vad är syftet? Är det att tuta i oss alla att allt är bra? Att det inte finns någon anledning till oro? Att vi ska fortsätta med vår livsstil - hur orealistisk den än är?


- Sluta svamla och lägg ned skiten! Gör någonting vettigt istället för att drömma och leva i det förflutna.


Falun tisdagen den 22 november 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: