tisdag 22 november 2022

Påminde om U137

 .

Det här teatraliska tillslaget som polisen gjorde idag, mot ett par i Stockholmstrakten som misstänks för olovlig underrättelseverksamhet, den påminde mig om försvarets aktivitet när man skämdes efter att den sovjetiska ubåten U137 hade kört upp på land inom ett skyddsområde i Blekinge och det svenska försvaret inte hade upptäckt den.


Då behövde uppenbarligen försvaret putsa på sin image eftersom krigsmålade kustjägare fick hålla på och låtsas-storma varandra strax intill, inför medias kameror.


Här har man slagit till - inte med en helikopter - utan två. Det är ändå ganska säkert att de inte skulle tillföra någonting av värde för tillslaget i fråga. Men det kan ju ha stor betydelse för självkänslan och imagen.


Lite motsägelsefullt blir det när man i samma andetag som man säger att de misstänktas aktivitet pågått i tio år också kommer fram till att man har så bråttom att man förutom drivor av personal också måste ha två helikoptrar. Om det nu har pågått i tio år kunde man kanske ha slagit till en vecka tidigare så att det inte hade behövt se ut som om man höll på att spela in en Hollywood-film?


Det var ju naturligtvis ett ”Disney-tillslag”. Men vad är det som har utspelat sig i bakgrunden som vi inte får veta och som föranleder den här föreställningen?


Falun tisdagen den 22 november 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: