onsdag 23 november 2022

Stockholm-Hollywood

 .

Förr i tiden, när teknikutvecklingen tog fart och Sverige var på uppgående började man radiosändningarna med anropet ”Stockholm-Motala”. Nu är ju teknikutvecklingen fortsatt stark, men allvarliga avigsidor av teknikutvecklingen har börjat visa sig. Sverige är inte längre på uppgång utan har nu länge varit på nedgång.


Senare dagars händelser i Stockholm väcker frågan om förfallet börjar vara så långt gånget att vi bör återgå till gamla tiders radioanrop, men i en modernare, mer verklighetsförankrad, variant. Jag tror att ”Stockholm-Hollywood” skulle passa bra.


Ett polisbefäl intervjuades i media om gårdagens tillslag och han framhävde naturligtvis det som gick bra med det famösa helikoptertillslaget. Allt var över på en minut, sa han. Och det gick ju bra, det kan man ge honom, åtminstone i så måtto att helikoptrarna inte krockade, som de amerikanska helikoptrarna gjorde när man skulle befria gisslan i Teheran och när man tog kål på Bin Laden i Abbottabad.


Men det var väl inte bara en dans på rosor? Man skulle dock kunna tro det av medias servila rapportering från händelsen. Jag saknar den kritiska journalistiken. Det verkar ju som om rapporteringen är så undfallande att vi lika gärna skulle kunna ha en rysk arméinformatör som informerade befolkningen via radio och TV.


Det går ju att förstå att inte polisbefälet lyfter fram det som sket sig, men var är den kritiska journalistiken som vår ryggradslösa journalistkår älskar att tro att de svarar för?


Av en del av reportagen framkommer - ganska diskret - att tillslaget avlöpte så, att det rullade in ett tiotal fordon med massor av gubbar, på en liten lugn villagata, tidigt på morgonen. Först flera minuter senare anländer helikoptrarna. Det låter inte så mycket, kan man tycka. Men om det nu var så, att det inte var ett rent Hollywood- eller propaganda-tillslag, utan det verkligen var riktiga spioner i huset, då kan en sådan försening utgöra skillnaden mellan framgång och katastrof. Då vore det bättre att strunta i helikoptrarna och låta gubbarna få jobbet gjort. Om det är riktiga spioner i huset hinner de ju nästan stycka och spola ned en elefant på den tiden. Även spioner har ju modern utrustning.


Men om syftet inte var att ta fast någon riktig spion utan istället att rigga ett Hollywood-tillslag som kan stärka imagen och smeka egot, då gör det kanske inte så mycket. Då kan man ju vara nöjd med att inte helikoptrarna krockade.


Om vi ska fortsätta med sådana här Hollywood-aktioner behöver personalen utbildas och få öva mer. Låt dem genast se ”Wag The Dog” och skicka dem till Hollywood på utbildning.


Falun onsdagen den 23 november 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: