onsdag 9 november 2022

I Sverige kan vi inte ens köra tåg längre

 .

I många år har det nu varit känt att ett ganska säkert sätt att förstöra en större helg har varit att åka tåg, framför allt till, men även från, helgdestinationen. Särskilt i kombination med kyla har det varit ett sätt att få tillbringa helgen under svåra strapatser, i ödemarken, dit järnvägen förpassades av rysskräcken för 150 år sedan, när järnvägen byggdes ut i Sverige.


Under visst motstånd har det bedrivits ett arbete syftande till att effektivisera och popularisera järnvägen. Det har bland annat inneburit att nya järnvägar anlagts nära kusten i Norrland, genom stadskärnorna där det finns människor som kan åka tåg. Nya fina stationer har byggts. Så fina att det är värt en eloge.


Tyvärr har åtgärderna försämrats av dumsnålande som förhindrat ett successivt lyft av järnvägen. Exempelvis byggdes Botniabanan med enkelspår, inkl enkelspår i tunnlar och på broar. Så enfaldigt att det gränsar till mental efterblivenhet. Det är inte så man bygger stora infrastrukturlösningar som är svåra och dyra att ändra i efterhand. Dessa bygger man istället så, att man gör en bra lösning genast. Räcker inte pengarna till allt man vill göra, bygger man en kortare etapp. Sedan bygger man nästa etapp när man får råd. Men det är klart, är man skolad i SSU kan man förstås inte förvänta sig vare sig kompetens eller ödmjukhet. Tjuvaktighet, hänsynslöshet och bufflighet blir då mer framträdande kvaliteter.


Är huvudet dumt får kroppen lida, heter det. I det här fallet kan det uttryckas: Är statsministern korkad och självtillräcklig får folket lida.


I åratal har även huvudsakligen importerade brottslingar fått tågen att stanna, med sina frekvent återkommande kopparstölder, till stort besvär för många resenärer, utan att riskera annan påföljd än på sin höjd en försynt klapp på huvudet från vår allt mer dysfunktionella stat och dess dito rättsväsende.


Så varför skulle man plötsligt kunna bemanna tågen, sälja biljetter till dem och köra tågen, bara för att man kan göra så i alla andra Europeiska länder, av vilka många har varit helt ödelagda efter Andra Världskriget? Vi lever ju trots allt i Sverige, där varenda idiot är garanterad att få kapa åt sig en egen bit samhällsviktig verksamhet och förvandla den till pajaskonster - utan minsta efterräkningar.


Falun onsdagen den 9 november 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: