måndag 21 november 2022

Fotbollen har fått vika för korruption och bögkamp

 .

I ganska rask takt tycks korruptionen ha tagit över idrotten. Det verkar inte finnas annat än mutkolvar och gangsters inom idrottsrörelsen - inte på någon nivå: lokalt, regionalt, nationellt eller globalt. Mutkolvar tycks de vara allihop. Annars skulle ju de nationella organisationerna tvingas kasta ut skurkarna från FIFA och IOK. Om det inte lyckades skulle man lämna dem och bilda nya okorrumperade organisationer. Men det gör man ju inte när man själva är skurkar och bara väntar på sin tur att ta plats vid köttgrytorna.


Numera är till och med gärdesgårdsserierna hemsökta av matchfixning och läggmatcher med syfte att lura pengarna av folk. Då är det inte konstigt att man får köpa sig ett VM eller ett OS. Till och med länder i vilka man aldrig sett en fotboll får bli VM-arrangörer. Det har gjort att idrotten förändrats. Förr tittade man på hur elegant de bästa spelarna kunde finta bort någon och/eller göra mål. Nu tittar man istället på hur de korrumperade spelarna släpper in mål och gör läggmatcher så elegant att det nästan inte genomskådas.


En liten överraskning - lite grus i det korrupta idrottsmaskineriet - blev det när Qatarierna förbjöd öldrickande på arenorna och Budweiser - en öltillverkare - är stor sponsor till evenemanget.


En annan fråga som är på tapeten i det nu aktuella fotbolls-VM:et är bögkampen. Den som numera utspelar sig överallt - hela tiden. Nu även i Qatar - ett land där homofili är förbjudet. Ja, det blir ju lite humoristiskt, även om jag kan tänka mig en Qatarisk homofil kanske ser lite annorlunda på saken. Nu krigas det om huruvida spelarna vill eller inte vill, törs eller inte törs, ha en armbindel som visar att de stödjer bögkampen. 


Själv frågar jag mig: Måste bögkampen finnas överallt - hela tiden? Finns det ingen sektor som kan vara fredad från den? Måste vi alla bli bögar eller vad handlar det om?


Falun måndagen den 21 november 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: