måndag 21 augusti 2023

Bombhotet mot Sverige-planet kan betyda att Erdogan balanserar på en knivsegg

 .

Ett flygplan som skulle lyfta från Turkiska Antalya mot Sverige utsattes för ett bombhot igår. Självfallet var paniken nära för många, även om det inte exploderade någon bomb - den här gången.


Erdogan kan förmodligen, den uteblivna smällen till trots, hålla sig för skratt. Han har länge varit omöjlig för någon rättvisa att nå. Erdogan, och andra statliga Turkiska banditer, har länge skott sig genom att sälja fristäder åt ”Svenska” grova brottslingar, vilka ofta har sitt ursprung i Turkiet eller andra för oss exotiska länder.


Men dessa syndapengar kan komma att fastna som en klump i halsen på nämnda Turkiska banditer.


Intäkterna från beskyddarverksamheten visavi ”Svenska” grova brottslingar har säkert värmt gott. Men den nu inträffade incidenten, om man får kalla bombhotet för incident, visar att beskyddarpengarna kan resultera i ett såväl surt som kostsamt efterspel. Då menar jag inte bara ett pris i direkta kostnader utan ett vidare perspektiv.


Beskyddarpengarna från Turkisk-Svenska gangsters och andra brottslingar, åt vilka de Turkiska statliga banditerna sålt beskydd, bör rätteligen vägas mot de kostnader som kan bli följden om det åter blir på modet att bombhota eller bomba turistflyg till och från Turkiet. Skulle Svenska, Nordiska eller till och med Europeiska turister komma att utebli i framtiden är nog mutpengarna från Svenska narkotikalangare en klen tröst. Det blir i enlighet med en gammal, sliten klyscha nog som att pissa i byxorna. Det värmer först, men efter ett tag blir det väldigt kallt.


Den dryga och självtillräckliga Erdogan balanserar nu sannolikt på en knivsegg. Han har burit sig hänsynslöst åt mot otaliga människor och förstört deras liv. Det lär inte saknas vare sig Turkar eller andra som kan känna sig motiverade att hämnas eller vilja sätta stopp för Erdogan. Blotta hotet att någon skulle börja ägna sig åt att systematiskt slå mot den Turkiska turistindustrin kan nog få alla problem Erdogan hittills haft att brottas med att förblekna.


Det är inte så lätt att veta vem eller vilka som är ansvariga för det redan genomförda bombhotet. Det är ännu svårare att veta exakt vilka som kan tänkas utföra ännu ej verkställda hot eller sprängningar, med det möjliga syftet att förstöra Turkiets ekonomi och därmed göra Erdogans tillvaro allt annat än behaglig.


Det ligger nog i farans riktning att resursstarka intressen identifierat turistindustrin som Erdogans Akilleshäl. Närmare än så är det nog svårt att peka ut de ansvariga. Erdogan har ju inte precis haft som rättesnöre i livet att söka samförståndslösningar, vare sig i Turkiet eller internationellt. Det finns därför många fiender att söka bland.


Ingen kan väl veta säkert vem som ligger bakom just det här hotet. Men alla kan veta att Erdogan nog kan se fram emot att få tugga i sig sin egen draksådd, om han inte passar sig.


Kanske går vi emot en framtid i vilken Sverige med framgång kan begära att få Svenska narkotikalangare och andra grova brottslingar utlämnade från Turkiet - oavsett vad de för stunden råkar ha för medborgarskap?


Erdogan å sin sida har anledning att begrunda hur klokt det är att kasta sten när man själv sitter i glashus.


Falun måndagen den 21 augusti 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: