fredag 25 augusti 2023

Dumheter att påstå att presidenten kan benåda sig själv

 .

Det trumpetas ut ganska allmänt i media att om Donald Trump blir dömd för grova brott och blir president i USA kan han benåda sig själv.


Naturligtvis är det inget annat än dumheter och det är för mig inte helt klart varför det sprids? Något sådant vore helt orimligt och uppenbart stridande mot den amerikanska författningen och lagstiftningens intentioner.


Om det hade varit meningen att presidenten kan benåda sig själv betyder det att presidenten står över rättvisan och det finns inte på världskartan att den amerikanska nationens fäder, de som reste sig mot den brittiska överhetens maktmissbruk, i den tid som rådde, skulle haft för avsikt att grova brottslingar skulle kunna stå över lagen, bryta mot vallagarna och kunna benåda sig själv som president. Det var ju sådana kriminella överhetsfasoner som amerikanerna gjorde uppror mot.


Att saken förmodligen(?) inte är närmare behandlad i den amerikanska lagstiftningen beror inte på att man ville att en kriminell president skulle kunna benåda sig själv. Det beror istället på att det för alla inblandade skulle framstått som så makalöst dumt att någon lagkunnig person skulle kunna föreslå något så enfaldigt och omoraliskt att det inte behövde beröras. Det skulle ställa krav på att fylla lagtexten med hårklyverier av typen ”redogörelser för vattnets betydelse för sjöfarten”.


Skulle sådana vantolkningar visa sig vinna mark, återstår att göra det som fick Richard Nixon att avgå. Det vill säga att rösta för att ställa presidenten inför riksrätt och avsätta honom. Även det kan vara en omfattande, förlamande och uppslitande process som USA gärna slipper genomlida.


Man kan fråga sig om det råder konsensus i Washington om att Trump kan benåda sig själv om han blir president? Jag tror inte det. Jag tror att anledningen till att frågan inte tycks debatteras ingående i offentligheten är att demokraterna ligger lågt i förhoppning att frågan inte kommer att behöva prövas, därför att Trump inte blir vald till president. Under tiden fram till valet låter demokraterna moraliskt vilsna republikaner skämma ut sig, i förhoppning om att tillräckligt mycket förnuft och moral ska finnas bevarad i den amerikanska befolkningen för att frågan aldrig kommer att behöva ställas på sin spets. I så fall kommer republikanerna att finna sig ha hoppat i galen tunna när presidentvalet närmar sig och partiet representeras av en gangster.


Märk väl - i sammanhanget - Richard Nixon benådade inte sig själv. Han avgick för att han hotades av riksrätt efter Watergate-skandalen, vilket med största sannolikhet skulle resulterat i hans avsättning och senare åtal. Han utsåg Gerald Ford till vicepresident och Ford fick benåda Nixon. En lustifikation i sammanhanget skulle man kunna kalla det faktum att Gerald Ford blev vicepresident hösten 1974 efter att hans företrädare på posten, Spiro Agnew, tvingades avgå på grund av mutbrott. Det skulle naturligtvis vara omoraliskt om det skulle kunna bevisas att ett villkor för att Ford skulle få bli vicepresident och i förlängningen president var att han skulle benåda Nixon. Men det var nog inte lätt att bevisa. Att misstänka är en sak, att bevisa vad som skett mellan skål och vägg är något annat. Det är dock intressant att lägga märke till att inte ens den grovt kriminelle Nixon tyckte att han kunde benåda sig själv.


Vid den tiden var den amerikanska nationen så uppriven och så less på att ha en grovt kriminell president att det fick passera, bara man blev med Nixon och hans kriminella underhuggare.


Vi vet således att på 1970-talet ansåg även republikanerna att inte presidenten kunde benåda sig själv. Annars hade ju det enklaste varit att Nixon hade benådat sig själv. Efter en mandatperiod med Trump som president har republikanerna korrumperats så till den milda grad att man både vill välja en grov brottsling till president och tycker att han ska benåda sig själv. 


Något sådant kunde Adolf Hitlers närmaste anhängare ha gillat. Förmodligen även Josef Stalins närmaste anhängare, men främst därför att de visste att de blir avrättade om de tycker något annat.




Falun fredagen den 25 augusti 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: