söndag 20 augusti 2023

Maui efter branden

 .

Efter branden på den Hawaiiska ön Maui, vilken brand bland annat ödelade staden Lahaina, har man hittat 96 offer av vilka två är identifierade hittills. Man befarar att ca 1.000 personer saknas men uppgifterna är säkert osäkra. 


Det ifrågasätts hur bårhusen ska räcka till. Men det torde inte vara något stort problem. Efter en så stor och het brand, som kan smälta metall, behöver man nog inte så många bårhus. Man lär behöva mer kartonger - med tät botten - eller dito säckar, eftersom lämningar efter ett betydande antal omkomna sannolikt inte alls kommer att gå att hitta och många andra inte kommer att behöva något bårhus.


Det har vidare uppgetts att skogsbranden som ödelade staden Lahaina, på grund av den starka vinden, spred sig med hastigheten 1 mile per minut. Det innebär att inte ens världsrekordinnehavaren på en engelsk mil skulle ha hunnit undan. Världsrekordet på en engelsk mil är på 3:43.13 och sattes av Marockanen Hicham El Guerrouj i Rom den 7 juli 1999. Mot den bakgrunden är det väl inte så konstigt att de räknar med över 1.000 döda. Det säger någonting om med vilken skyndsamhet man behöver sätta sig i säkerhet i varma och torra trakter när elden är lös...


Falun söndagen den 20 augusti 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: