lördag 12 april 2008

Den svenska sjukan

.
Alla som varit och handlat på IKEA torde veta vad det innebär. Det betyder att man handlar på en butik, som ingår i en kedja, som präglas av osannolikt hög grad av skicklighet – i alla led. Man leds genom en labyrint förbi ett överflöd av varor som bjuds ut till priser som man inte kan motstå. Priserna är låga delvis därför att företaget kräver så mycket av sina underleverantörer att de flesta av dem bara stoppar några år, sedan har IKEA sugit ut dem. Delvis är priserna låga för att delar av varorna tillverkas av flitiga asiatiska barn, som är inlåsta i fabrikerna, för att inte springa ut i trafiken och skada sig, om fabriken tar eld, men det bekommer inte den typiske IKEA-kunden, som till vardags är mån om att berömma sig om att vara solidarisk.


Urvriden skurtrasa

Rundturen i butiken tar så lång tid, och är så ansträngande, att man måste äta inne på IKEA. Sedan kommer man ut, fullständigt utmattad och överhopad med grejor, av vilka man bara tänkte köpa en liten del, när man åkte till affären. När man så sitter där i bilen, ofta med paket i famnen och ända upp på bilrutorna och känner sig som en urvriden skurtrasa, då tror cheferna för många svenska affärskedjor att man längtar efter att kasta sig in i nästa butik, för att göra av med mer pengar. Eller tror de det egentligen? – Det gör de inte!


Svenska sjukan

De lider av den svenska sjukan som slagit rot i landet efter 70 års socialdemokrati – korruptionen. De tror nämligen inte alls att de ska lyckas sälja någonting på närheten till IKEA. De tror istället att nationalsocialdemokratin ska hjälpa dem till ett bättre jobb mygelvägen, om de ställer upp och stöttar sosseriets planekonomiska mastodontprojekt i Haparanda.

Vi har kunnat iaktta detta för öppen ridå under en längre tid. När man ska köpa ett svenskt företag, t.ex. Astra, köper man inte längre företaget utan man köper företagsledningen. Det blir mycket billigare – för köparen. Det börjar vara brist på hederliga företagsledningar i Sverige, som är lojala mot sin arbetsgivare och inte bara ser sitt jobb som en språngbräda till ett nytt, förmodat bättre, jobb.


Stampa fram efterfrågan ur jorden

Det är svårt att finna någon trovärdig förklaring till att kedjor, som finns representerade på alla orter av betydelse, annars skulle etablera sig på en ort med så svag köpkraft som Haparanda. För att de butiker som nu etableras i Haparanda och Torneå ska överleva och ge vinst, krävs att någon stampar fram efterfrågan ur jorden, högkonjunktur eller ej.


Haparanda by night

Jag kan inte heller tro att kvalificerat folk skulle vara så lättlurat att de trodde på sagorna om IKEA-turisterna som skulle översvämma Haparanda. Att det sker utflykter till Sundsvall beror ju inte på IKEA utan på Sundsvalls nattliv. Mot det har ju Haparanda inget att sätta emot. Haparanda kommuns egen personal åker ju till Ryssland och drar över minderåriga prostituerade på kommunens bekostnad när de ska roa sig.

5 kommentarer:

Ötåbo sa...

Ja, vad ska man säga...!? Du är flitig på att skriva. Nu är det fel både på Ikea, Cape East och gud vet vilka. Finns det ETT enda företag i Sverige som är lika bra och välskött som Ekfors Kraft ?? Och kommunens folk är och pippar i Ryssland...mmm...hur vet DU det i så fall, var det du som ordnade flickorna ? ...är det någon som du inte vill bli ovän med ? ...nåja, det blir ju billigt för dig att bjuda på middag hemma...ingen vill komma. Prova nu att vara SNÄLL i morgon...ialla fall halva dagen !

Mikael Styrman sa...

Det har varit fel på de etableringarna från första början. Det finns ett egenvärde i att lyfta fram att det ofta blir fel när politiker som inte behöver stå konsekvenserna av sitt handlande går in och leker gud och totalt ändrar förutsättningarna för allt företagande. IKEA-etableringen i Haparanda är en skadlig etablering tillkommen på ungefär samma sätt SAAB-fabriken i Malmö. Malmöfabriken gjorde inte så mycket skada. Den föll mest på eget grepp. IKEA i Haparanda gör stor skada – som jag har beskrivit.

Jag läser tidningarna – det borde du också göra.

Inte behöver man väl bli ovän med någon för att man återberättar något? Om de lever så har de väl inget emot att man diskuterar det?

Nomen Mysticum sa...

Du har ingen koll! IKEA-etableringen är grundad på affärsmässiga kalkyler av ledningen, det är inget som någon politiker bestämt eller är S-E Bucht så stor nu att han beodrar Kamprad?
Sedan kan du ju besöka IKEA en lördag och räkna alla 10-12000 besökarna.
"Köpkraften" kommer med bil och buss från halva Finland, nordligaste Norge samt hela Norr- och Västerbotten.

Mikael Styrman sa...

Du är avslöjad!

Nog för att jag vet att Du är en manipulativ begåvning, men att Du inte drar Dig för att uppträda anonymt på någon annans blogg och tala i egen sak...svagt, mycket svagt!

Anonym sa...

Johan Norberg (s) Övertorneå


Jaaaa.... nog är det väl... skadligt något för den "äldre haparanda centrum", vem vet i framtiden kallas för "gammla stan" eller nå sådant. Men att IKEA etablerat sig i byar/städer runt om i Sverige så har varje sådan ställe i en framtid bringat många företagare till samma ställe.

Om IKEA ej kommit till Haparanda, inte hade man då sett någon EL-Giganten och alla andra storaffärer så högt upp i norra dellen av Sverige som det nu är.

Lokala företag tycker jag också synd om, helt klart! Men de får anpassa till det nya och kanske ändra inriktning på sitt företag till nå annat, de e annat om man säljer El, sådant behövs alltid om inte annat så nätavgiften som för dig är till fördel, för det företag du driver, men nog om det.

Håller inte med om att IKEA är dålig satsning i Haparanda, tror även de andra partier, bortskett från "Nationalsocialdemokraterna" så är garanterat Moderaterna glada över att IKEA kommit till deras stad så som alla de andra partierna.

Vet inte om du förstod min skriveri, som sagt lider lite av dyslexia och sådant.

//Johan Norberg