tisdag 24 december 2013

DN-tomten kommer

.
Idag är det julafton. I morgon är det 4:e advent, efter latinets ord för ankomst - adventus. Det som åsyftas är Herrens ankomst. Men eftersom inte Herren har kommit på många herrans år, trots idogt väntande, och trots rekord efter rekord för julhandeln, har vi fått hålla till godo med att tomten kommer. I gengäld kommer tomten redan aftonen innan och ofta med det som handeln och pressen, när den är på sitt mest granskande humör, har bestämt att kommer att bli ”årets julklapp”.

Även år 2013 kommer tomten. Nu med hjälp av alla snälla tomtenissar på Dagens Nyheter. Årets tomte-tema, som har präglat debatten under advent och långt mycket längre än så, är rättsröta. Och vi har väntat på rättssäkerhet. Medan vi alla väntar på att rättssäkerheten ska komma och befria oss från rättsröta och förtryck, har alla snälla och korrekta tomtenissar bestämt att vi istället ska få förtroende. Förtroende för det rättsväsende som har levererat rättsröta.

Förtroende för ett rättsväsende som levererar rättsröta är något som man har - ända tills man får att göra med rättsväsendet. Då förlorar man det. Men nu ska vi alla snälla barn som tror på Tomten, Dagens Nyheter och andra sagor få tillbaka vårt förtroende för rättsväsendet - i brist på rättssäkerhet. Nästan lika bra alltså. Åtminstone för sagotanterna, sagofarbröderna och tomtenissarna. Dessutom kan alla snälla tanter och farbröder och tomtenissar i rättsväsendet jobba på som vanligt - med förtroende.

För att vi alla snälla barn som tror på sagor ska återfå vårt förtroende för rättsväsendet - i avsaknad av rättssäkerhet - ser tomtenissarna på Dagens Nyheter till att debatten om förtroendet bara förs av snälla tanter och farbröder som arbetar i rättsväsendet och som själva drar nytta av om vi andra har, eller låtsas ha, förtroende för rättsväsendet. Därför får bara sagotanter och sagofarbröder diskutera ”förtroendet” i kloka och ansvarsfulla ordalag och väldigt nogsamt undvikande att nämna att rättstrygghet och rättssäkerhet inte är samma sak som förtroende för ett dekadent och skamlöst rättsväsende.

God Jul  till alla läsare och även till små och stora barn som går och längtar efter sagor.

Tomtarna hela året - svensk medias debattredaktörer

Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

God jul Mikael.
Samt ett stort tack för din alltid lika skarpsynta och läsvärda blogg./Jonas.