tisdag 17 december 2013

Överkomligt

.
Den unga man som helt oprovocerat sköt en likaledes ung kvinna till döds nära järnvägsstationen i Umeå dömdes till 14 års fängelse. Det innebär att han sitter nio år och fyra månader, eller kortare.

Jag är inte anhängare av det amerikanska hämnd-systemet som innebär att man låser in folk för upprepade småbrott och kastar bort nyckeln. Det systemet håller på att sänka hela det amerikanska samhället. Följden hotar att, efter den förestående kollapsen, resultera i att alla släpps lös, grova brottslingar såväl som småbrottslingar.

Men rättvisan ska vara rättvis - lika för alla. Det ska inte vara så, att om man skjuter en dotter till Allan Larssons sambo, eller någon annan politiker, så sitter man hela livet i fängelse. Och om man skjuter någon utan politiska känningar, eller någon som inte kan köpa in gärningsmannen i fängelse, blir påföljden obetydlig.

Den ena, helt oskyldig, förlorar hela sitt liv. Den andra sitter nio år och fyra månader i fängelse. Det känns inte som om rättsväsendet har lyckats.

Det är en sak om gärningsmannen är sjuk. En annan om han bara är hänsynslös. Som de vettvillingar som är beredda att skjuta snart sagt vem som helst på någon annans order. Då måste påföljden bättre spegla gärningen. Annars får vi, eller får behålla, ett rent låtsasrättsväsende, samtidigt som människor söker sig rättvisa vid sidan av rättsväsendet.

Mutholm tisdagen den 17 december 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: