fredag 6 december 2013

En kvinnlig rufflares väg

.
Media har nylagt rapporterat om att It- och Energiminister Anna-Karin Hatt blev utslagen från valbar plats i Centerpartiets provval i Stockholms län. Hon är tidigare maka till förre statssekreteraren Per-Ola Alterå (C), som gömmer sig för pressen och sanningen på FN:s huvudkontor i Nairobi, på ett låtsasjobb, direktfinansierat av den svenska regeringen, med skattebetalarnas pengar. 

Men skam den som ger sig. Hatt ställde upp i nomineringsvalen i Stockholms stad - och blev utslagen där också.

Uppenbarligen har hon därefter frågat sig, om hon har gjort något fel i sin demokratiska nomineringskampanj. Och jodå, i Södermanland hamnade hon högst upp på listan och slog ut den regionala förmåga som vunnit provvalet. Kanske mest därför att Hatt aldrig ställde upp i något provval. Hon vann nomineringen ändå. Hur man kunde veta att just hon hade vunnit är dock inte så lätt att förstå för någon med endast grundläggande insikter i demokratiska principer.

Det är tur för Hatt, eller skicklighet, att hon är verksam i ett parti med sedan länge etablerad pragmatisk och fascistisk syn på demokrati. Annars skulle man inte veta vad demokratin skulle ställa till med. Kanske vem som helst som folk röstar på skulle kunna bli vald?

Demokrati är bra - åtminstone så länge den leder till att de tyngsta rufflarna vinner. Centern prioriterar jämställdhetsfrågor innebärande att en tung rufflare kan vinna - oavsett kön.

Törs vi utgå ifrån att de som sitter i centerns valberedning i Södermanland kommer att bli belönade - av skattebetalarna?

Övertorneå fredagen den 6 december 2013
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det vore ju intressant att höra hur Centerpartiet får ihop det här med regeringsformen där det första kapitlet handlar om statsskickets grunder och om att all offentlig makt utgår från folket.

Med det skall menas att vi medborgare är med och bestämmer genom ett representativt och parlamentariskt statsskick. Men vi gör det inte direkt utan genom de representanter som vi väljer in i riksdag, kommuner och landsting. Detta kallas representativ demokrati.

Men hur representativ är Hatt för Sörmland?

Tyvärr gör ju alla partier likadant. Behovet av riktiga personval är därför större än någonsin för att bli av med det här oskicket...

Mats Lillsebbas