torsdag 11 september 2014

Desertören

.
Ibland snubblar man över saker och ting - i mer symbolisk betydelse - på ett sätt som får en att känna det som om de var utlagda i ens väg med avsikt och de bara låg och väntade på att man skulle hitta dem.

Så även i dessa tider när egennyttiga psykopater drar från land till land och ställer till elände. Ena dagen i Georgien, nästa i Syrien, en tredje i Ukraina. Och det känns som om eländet som väntar mänskligheten inte vet några gränser.

För någon vecka sedan råkade jag se och höra Ulla Sjöblom sjunga ”Jag står här på ett torg” i TV. Jag tror att det var i SVT:s ”Året var”-serie. Ulla Sjöblom sjöng in den 1956. Mitt födelseår. Av någon anledning tankade jag ned låten. Jag har inte för vana att tanka ned låtar från mitten av 1950-talet så detta var ett undantag och jag var själv lite förbryllad.

Nu när tillfälle gavs googlade jag på sången och sångerskan. Den svenska texten var skriven av den briljante Lars Forssell. Bland svaren kom även originalsången upp och bland annat på Wikipedia gick det att läsa om ”Le Déserteur” som den heter. Skriven av Boris Vian och först framförd av Marcel Mouloudji 1954, mitt under slaget vid Dien Bien Phu. Det var strax innan vietnameserna kastade ut den Franska kolonialmakten efter åtta års kolonialkrig i Indokina. Indokinakriget övergick sedan i Vietnamkriget som pågick tills vietnameserna 1975 fullföljde arbetet genom att sparka ut USA ur Vietnam. Vietnam är bara ett av många små fattiga länder som drabbats av dessa psykopater utrustade med långt mer resurser och mordverktyg än förstånd och empati. Men det är det land som tydligare än något annat land visat vad ett litet folk som slåss för sin frihet förmår mot en nedknarkad och korrumperad ockupationsmakt.

Boris Vian
Låten var en mycket känd pacifistisk sådan som uppmanade till att bränna sin inkallelseorder och desertera. Originalsången är skriven i form av ett brev till presidenten i vilket en inkallad soldat förklarar varför han inte kommer att gå i krig för den Franska kolonialmakten. Det franska kolonialväldet som, när det var som störst härskade över nästan 9 % av jordens yta, och ännu var mäktigt vid den tiden, var trots det ängsligt. Till områden som tidigare blivit självständiga hörde stora delar av Nordamerika samt Syrien och Libanon. Men, förutom Franska Indokina som utgjordes av Vietnam, Laos och Kambodja härskade man ännu över Tahiti, Djibouti, Guyana, Madagaskar och nästan hela Västafrika.

Så svag var den franska kolonialmakten att Boris Vian’s pacifistiska sång totalförbjöds och inte fick spelas eller säljas förrän 1962. Och på Wikipedia berättas att en lärarinna i Frankrike, så sent som 1999, blev avskedad och avstängd på livstid för att ha låtit spela sången under en lektion där man diskuterade kriget i Algeriet! Så starkt var översittares och psykopaters grepp om Frankrike.

Sångerna kan avnjutas på Youtube på bland annat svenska med Sofia Karlsson, svenska med Cornelis Vreeswijk och Lars Forsells alternativa text, franska med engelsk skriftlig översättning och på finska. De förtjänar mycket väl att lyssnas på nu när psykopaterna åter vill att vi ska skicka våra barn i krig för att hålla dem själva vid bankettborden.

Muteborg onsdagen den 10 september 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: