måndag 15 september 2014

Med stadig kurs mot stupet

.
I dagens Nyhetsmorgon i TV4 hade Elaine Ekswärd en tydlig analys av valresultatets orsaker. När man blir påmind om att Reinfeldt valnatten 2010 uttryckte att alla är förlorare för att SD kommit in i riksdagen så förstår man att den här katastrofen för moderaterna grundades redan då och kanske ännu tidigare. Redan då hade statsministern låtit lura sig in i hörnet från vilket migrations- och integrationsfrågan inte är möjlig att sköta. Och hela mandatperioden har man misskött denna fråga, som varit på allas läppar, och istället utmålat alla som vill uppmärksamma frågan, eller vill att den ska skötas bättre, som rasister. Den polarisering av frågan som uppstått får därför Fredrik Reinfeldt ta på sig i hög grad eftersom statsministerns åsikt får väldigt stort genomslag i ett land mestadels befolkat av nickedockor.

Som det ser ut nu kommer misskötseln att fortsätta och därmed bäddas sängen för en ny valseger för SD i nästa val. Då kan det politiska etablissemanget åter prata om en vänsterseger, eller om någon annan ickefråga, när SD dubbleras igen och blir större än såväl nationalsocialdemokratin som moderaterna, nya såväl som gamla.

Nå, det leder förstås till viss förnyelse av det politiska dödköttet som inte är möjlig så länge som partidiktatur råder istället för demokrati. Kanske den enda förnyelse som är möjlig i Sverige utöver naturlig avgång. Men det blir en förnyelse av dödköttet som sker till väldigt högt pris för skattebetalarna eftersom skattebetalarnas pengar forsar ut genom denna misskötsel. Men det ska sägas i sanningens namn, att det inte är det enda hål som skattebetalarnas pengar forsar ur. Skatterna skulle kunna halveras i Sverige om byråkratins slöseri och svindlerier kunde bringas att upphöra.

Fredrik Reinfeldt skapade Nya Moderaternas framgång. Men han skapade åtminstone delvis också deras motgång. Nu flyr han fältet innan vidden av den motgång som han byggt in i systemet blir synlig för envar.

Löfven kommer nog att finna sig sittande med Svarte Petter på hand. Frågan är inte om, utan när han kommer att förstå det.

Dödens Väntrum måndagen den 15 september 2014
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag börjar alltmer tro att FRs tal om invandringens kostnader var ett planerat bäddande för ett valnederlag och därmed ett överlämnande av en ytterligt het potatis till sossarna. Svetsaren är nog inte speciellt glad åt att behöva ta ansvar för politiken de närmsta 4 åren, troligen kommer notan upp på bordet under denna valperiod. Kanske är SD de enda som med trovärdighet kan ta upp den, betala och gå vidare. Vi får se, spännande tider vi lever i.
/pllay

Anonym sa...

Det verkar vara helt omöjligt för media och partierna att ta till sig att rösta på SD är en protest mot inavandringspolitiken och den påföljande bristen på integration av alla dessa människor. De flesta som röstar på SD är inte rasister, jag känner t o m invandrare som röstade på SD. Korruption, fiffel och slöseri med skattemedel är inbyggt i de etablerade partiernas ryggrad, men jag är inte övertygad om att SD på något sätt skulle vara bättre. Det politiska systemet i sig inbjuder till detta fiffel med olika typer av statligt stöd, partibidrag m.m. Systemet som det är uppbyggt uppmuntrar till korruption och svågerpolitik.

Benny

Anonym sa...

Hatt blir arbetslös

http://www.di.se/artiklar/2014/9/17/anna-karin-hatt-blir-arbetslos/