söndag 19 april 2015

Fridolinjen Ikaros

.

Jag har länge förundrat mig över hur man använder pengarna i kommuner och landsting. Sjukvården går på knäna. Allt fler sjukhus går in i ”stabsläge”. Stabsläge är nysvenska och betyder att man har klantat till det så totalt att man slutar att över huvud taget tillhandahålla vård, för att istället gå och gömma sig för att prata med varandra och överlåta åt sjuka människor att vårda sig själva efter förmåga. Kommunerna, exempelvis Piteå, låser in åldringarna på nätterna och lämnar hela avdelningar obevakade. På fängelser har man det bättre. Maten är bättre och det finns personal, även på nätterna.

Samtidigt tävlar politikens oduglingar om att överträffa varandra vad gäller omdömeslösa stolligheter. Sven-Erik Bucht, på den tiden han var den som ödelade Haparanda, brände kommunala medel på att försöka få igång en flyglinje mellan Kemi och Stockholm, samtidigt som sjukvården avlövades och industrierna lades ned i Haparanda. Norrbottens Läns Landsting driver tåg och flyglinjer. Eller rättare sagt: erfarenheten visar att man sprider ut dysfunktionella tåg mellan Umeå och Luleå för att sedan hyra in bussar för att transportera passagerarna. På flygsidan subventionerar man en flyglinje mellan Uleåborg, Luleå och Tromsö. Trots skattesubventionerade biljetter kan man åka fram och tillbaka till Italien för samma pengar som man tar sig enkel resa Luleå-Uleåborg. Luleå-Tromsö räcker nästan till klippkort på Italienflyget. Ändå är priset ointressant eftersom flyglinjen nästan bara används av politruker som reser på skattebetalarnas bekostnad, för att under trevliga former träffa andra politruker, istället för att arbeta.

Men allt överträffas nu av regeringen. Är det ”Bucht-effekten” vi kan skönja? Knappt har bilderna från Uppdrag Granskning’s Northland-reportage tonat ut, med Sven-Erik Bucht och nuvarande statsministern Stefan Löfven. Den senare uttalande ”det luktar pengar” från en näve Pajala-malm, vars gruva en vecka senare gick åt fanders och blottade den största ekonomiska svindeln genom tiderna i Sverige, med Anders Sundström som maestro i bakgrunden. Det var något som vid den tidpunkten förmodligen alla förstod att skulle hända - utom Stefan Löfven. Det är till att besitta kompetens och analysförmåga i regeringen.


Nu skojar folkhumorn friskt med regeringen på sociala media, trots att regeringen förstås gör sitt bästa(?) för att hantera skattebetalarnas medel på ett klokt sätt, sedan det visat sig att regeringen kör taxiflyg åt regeringsledamöterna mellan Bromma och Arlanda, 4 mil. Men folkhumorns ”MP Airlines”, som syns på sociala media i all ära, kanske ändå överglänses av ”Fridolinjen” som också cirkulerar på sociala media. Kanske vore tillägget Ikaros på sin plats?

”Fridolinjen Ikaros” samtidigt både ungdomligt och intellektuellt, med avstamp i historien men ändå futuristiskt.

Södertälje söndagen den 19 april 2015
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: