torsdag 2 april 2015

Uppdrag Granskning gjorde en White Wash åt maffian i Northland-skandalen

.

Jag såg i chatten efter programmet som sändes igår att Uppdrag Granskning fick beröm för ”granskningen” av Northland Resources.

Det är klart, att om man inte kan någonting om hur maffian opererar och hur den drar nytta av inkompetenta stollar och inte heller vet något sedan tidigare om Northland, så kan man väl tycka att reportaget var bra, med samma logik som den enögde är kung i de blindas rike.

Istället för att göra en granskning skyddade man de verkliga skurkarna och hängde ut några av de nyss nämnda stollarna och lite småskurkar. Jag ska återkomma till detta granskningarnas ängsliga lågvattenmärke.

Södertälje torsdagen den 2 april 2015
Mikael Styrman
.

5 kommentarer:

Ture S sa...

Håller med! Men vad kan man förvänta sig av UGs reportrar som arbetar för stasi-tv.

Mikael Styrman sa...

Det har Du naturligtvis rätt i. Det brukar bli en ängslig och vinglig vandring, som alltid väjer när man kommer nära maffians höjdare.

Programmet fyller ett syfte - låtsasgranskningens, och är på så sätt med i bedrägeriet mot allmänheten och väljarna, som tror sig se det bästa som gick att göra och förmodligen sällan inser vilket kohandlande som kan ligga bakom det tandlösa låtsasreportage som så småningom blir sänt.

Anonym sa...

När UG gjorde sitt vinklade och i stora stycken falska "reportage" från OS i Sotji, som man felaktigt kallade Putins OS (det var Jeltzins OS egentligen) då hade man inga problem med att hänga ut folk på obekräftade rykten. Men här gick man som katten kring het gröt livrädda för att stöta sig med makten och den framtida penningpungen när licensen högst troligt avskaffas om några år. UG håller bara på med att jaga småbovar i kommuner och landsting, de verkliga skurkarna som Bildt, Sundström med flera vågar man sig inte på.

Benny

Alberth sa...

Om man har satsat, som det påståtts, sammanlagt ca 14 miljarder i att starta upp gruvan, vilket ju är gjort helt nyligen, och den nu helt plötsligt bara har ett värde på ca 1 miljard enligt konkursförvaltaren, sannolikt inkluderande den leasade egendomen, så säger det ju nästan sig självt att något är fruktansvärt fel.

Antingen har blåsningen fortlöpande ägt rum under fasen från gruvans uppstart fram till konkursen eller så är det nu som blåsningen ska ske då gruvan med utrustning ska reas ut alldeles för billigt till någon som ska tillgodoses....

Mikael Styrman sa...

Svar till Alberth:

Nog har bedrägeriet redan skett i uppstartsskedet, och sedan fortlöpande. Det är inte på grund av inkompetens som man strött pengar omkring sig. Det är för att dölja svindlerierna. Hela projektet är sannolikt igångdraget för att blåsa Folksams sparare på pengar. Och det är precis vad som skett.

De pengarna finns inte bland den pyttemiljard som ”Uppdrag utan Granskning” låtsades behandla. De finns bland de övriga 13 miljarderna varav Folksams sparare ofrivilligt satsade merparten genom utländska och genom bankbulvaner, allt orkestrerat av den annars så omvittnat sluge ”röde baronen”. Det är därför journalistattrapperna inte vågar närma sig frågan.

Det är också därför man inte med ett ord nämnde att till konkursförvaltare utsetts Anders Sundströms handgångne man, pitepojken Hans Andersson, med kända tidigare kopplingar till pite-maffian. Det är i själva verket en garanti för att detta inte kommer att bli utrett.

Värdet idag är bara slaktvärdet för den maskinpark som inte är leasad. En stor del av det i projektet nedlagda värdet har gått till fasta installationer, som inte går att ta med sig och som ingen därför betalar för. Allt är dessutom köpt till överpriser. Köparen ska dessutom utföra demonterings- och transportarbeten som ytterligare sänker värdet och har eventuellt ingen att rikta garantianspråk emot.

Det är inte offentligt känt hur utrustningen de facto fungerat. Är den konkurrenskraftig eller inte? Mot bakgrund av hur projektet drivits finns det väl anledning att befara det värsta. Den ska dessutom omsättas i en tid då världen är översvämmad av överbliven gruvutrustning.

Ingen av de drivande har någonsin trott på projektet. Det var bara teater för att komma åt Folksam-spararnas pengar. Sedan sveptes ett antal dumma människor med som blev lurade på sina pengar. Men storskurken bakom alltihop försökte skydda dem genom att bara erbjuda större placerare att ”investera”. Men dumskallarna formligen insisterade på att få bli plundrade på sina pengar, de också.

Malmen har aldrig varit lönsam och kommer sannolikt aldrig att bli det. Åtminstone inte under vår livstid. Det är ingen brist på järnmalm i världen och nästan all malm är inte bara billigare, utan mycket billigare, att bryta. Den malmen bestämmer priser på varan.