måndag 3 oktober 2022

Armén som inte finns

 .

Allt mer förundrade nås vi av rapporter från Ryssland om arméenheter under mobilisering, med outbildade soldater som skickas direkt till fronten. Förband vilka får ut bristfällig utrustning, om någon alls. Det har begåtts misstag (under mobiliseringen?) förklaras det med, rimligen ganska skamset.


Men är det verkligen så? Har misstagen begåtts nu? Är det inte egentligen fråga om ”misstag” som begåtts under många decennier, allt sedan Sovjet-tiden? Det som både humoristiskt och komiskt illustreras i filmen ”Lord of War” med Nicolas Cage. Det vill säga att man antingen inte haft råd eller inte prioriterat att utrusta armén och förnya materielen i förråden eller att materialen stulits av personalen och sålts svart och därefter har använts till att bestycka befrielse- och gerillarörelser runt om i världen. Troligen är alla nämnda alternativen rätt.


Varför detonerar detta i ansiktet på den ryska ledningen nu? Varför förklarar man krig och mobiliserar om det inte finns några grejor? Är det så att man förtränger konsekvenserna av den ryska korruptionen? Det är ju inte möjligt att man inte skulle veta eller att man inte har brytt sig om att inventera och revidera förråden.


Den enda rimliga förklaringen jag kan se är att den ryska ledningen - oavsett vem som just nu verkligen bestämmer - är så desperat att man inte ser någon annan väg än att försöka genomföra en mobilisering som inte verkar gå att genomföra.


Det är ju inte bara den yttre fienden som är farlig för en försvarslös nation och en vingklippt diktator. Den inre fienden är minst lika farlig, eller i Rysslands fall: de inre fienderna. Många ambitiösa psykopater, och andra ambitiösa, står nog i kö för att ta sig till köttgrytorna - även om Putler ganska metodiskt dödar av en del av dem.


Falun måndagen den 3 oktober 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: