onsdag 12 oktober 2022

Vägen till helvetet är stensatt med goda föresatser

 .

Det har fått viss uppmärksamhet i media att en del gym ska spara energi genom att stänga av bastun. Om nu inte de här gymmen har extremt lite bastubadande gäster ska de absolut inte stänga av bastun om de vill visa samhällsansvar genom att spara energi. Följden blir i så fall att för varje bastu de stänger slår kunderna kanske på tiotals bastuaggregat.

Följden blir då inte sparad energi utan motsatsen. Det blir dessutom ändå värre eftersom effekten ökar kraftigt när många av kunderna har sina bastuaggregat igång samtidigt.


Om det finns någon annan anledning till att de vill spara energi, och det bara är önskvärt att förklara det med visat samhällsansvar, kommer saken möjligen i ett annat läge.


Falun onsdagen den 12 oktober 2022

Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att dom i södra Sverige inte har samma förhållande till bastu som vi har i Tornedalen.
Ändå en befängd ide att stänga av en gymbastu för att spara el.

Mikael Styrman sa...

Jag tror att ungefär fyra femtedelar av de som hade varit tornedalingar med en annan industri- och regionalpolitik bor nere i Sverige numera. Åtminstone merparten av dem badar säkert bastu. Kanske går de på gym också? Det finns också många ättlingar till finnar som emigrerade till Sverige under de goda åren som säkert är bastubadare i stor utsträckning. Vi ska inte heller utesluta att det finns en del andra svenskar som kan ha tagit till sig bastukulturen…

Förr var bastu något kuriosa, för människor som man trodde att inte hade råd med badkar. Numera är bastu en statusmarkör.