måndag 31 oktober 2022

Olika syn på nyttan av belysning

 .

Jag sysslade egentligen med annat, men råkade snappa upp med ena örat något som sades i TV ikväll och som gick ut på att högre elpriser eller brist på el skulle leda till ökad brottslighet.


Det skulle man ju kunna tänka sig. Men riktigt så enkelt är det nog inte.


När vi arbetade i Tyskland, på den tiden det var höga elpriser i Tyskland och låga i Sverige, såg vi en annan sida av saken. Eftersom priserna var höga i Tyskland släckte man ned butiker och industrier helt och hållet på nätterna. I Sverige lämnade man tänt. Skillnaden är naturligtvis betydande, men verkan var inte den förväntade. Eftersom man lämnade tänt i företag och bostäder i Sverige hade tjuvarna fritt fram och kunde bekvämt gå runt och välja och transportera ut stöldgodset utan att någon utanför upptäckte något avvikande.


Så kunde inte banditernas kollegor i Tyskland göra. Eftersom det var mörkt i lokalerna var de tvungna att använda hand- och pannlampor och upptäcktes lätt utifrån.


Den största skillnaden var ändå att den tyska polisen åkte runt och spanade, stundtals med släckta lampor. De kunde lätt upptäcka tjuvarna och gripa dem. Ibland tände de en strålkastare och lyste in i lokalerna, som för att få fart på den som eventuellt skulle kunna finnas därinne.


I Sverige har vi i stort sett inte kunnat se poliser göra så efter slutet på 1950-talet. Här kommer polisen när katastrofen redan är ett faktum och bovarna har dragit iväg med stöldgodset. Brotten förblir som regel ouppklarade. Blir de mot förmodan uppklarade blir de ändå ostraffade eller bara symboliskt straffade. Pengarna som skulle bekostat en fungerande polis har sosseriet använt till så mycket svammel att de inte räckt till nödvändigheter som en adekvat dimensionerad och effektivt arbetande och brottsförebyggande polis, precis som de nu inte räcker till medicin till svårt sjuka människor, eftersom pengarna ska räcka till minst en halv miljon importerade drönare, som inte har minsta avsikt att arbeta, men väl har rösträtt. Man skulle kunna tro att polisen är anställda av banditerna i Sverige. Helt fel är väl inte tanken. Åtminstone ibland är den uppenbart korrekt.


Dessutom skjuter ju de här småbarnen, som den grova importerade brottsligheten beväpnar, så jävla illa att det inte spelar någon större roll om det är ljust eller mörkt. De här snorungarna som drar runt som blindgångare kommer naturligtvis den politiska elitens gråterskor att hålla på och dalta med, så att många hårt arbetande svenskar kommer att bli mördade helt i onödan. Så småningom kommer det att leda till att ligistynglen blir inlåsta. Förvarade på livstid. Gärna i Ruanda, Nigeria eller Sibirien. Frågan kommer att klyva svenskarna i två grupper: de som ömmar för de som mördar respektive de som ömmar för de som mördas.


Falun måndagen den 31 oktober 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: