måndag 3 oktober 2022

Diktatorer blir sällan mördade

 .

Då och då förekommer det spekulationer i media, vilka går ut på att Putler skulle kunna bli mördad. Men historien lär oss att det är väldigt ovanligt att diktatorer blir mördade. Rädslan för dem är för stor. De omger sig även med personer vars plats vid köttgrytorna är beroende av diktatorns väl och ve.


Britterna övervägde att låta mörda Adolf Hitler under Andra Världskriget. Men man påstås ha övergett tankarna på grund av att det inte ansågs ”sportsligt”. Tyskar och andra gjorde dock försök - utan att lyckas.


Mao Zedong blev inte mördad.


Josef Stalin som lät mörda många miljoner människor dog så småningom en naturlig död. Han blev sjuk och rädslan för honom - och önskan om hans snara död bland underhuggarna - var så stor att de inte vågade sig in i hans sovrum, innan de kände sig säkra på att han skulle dö.


Detta bara några exempel. Men ingen regel utan undantag. Sedan många decennier tillbaka har den svenska administrationen varit nedlusad med nationalsocialdemokratiska politruker vars enda nödvändiga kvalifikationer typiskt sett varit lojalitet gentemot partiet. Det gäller nästan alla styrande organ. Det gäller även polis-, åklagar- och domstolsväsendena, vilket i hög grad förklarar oförmågan att nu hantera den grova kriminaliteten på våra gator och i människornas bostäder. Den sammantagna maktutövningen må vara annorlunda och mer inlindad än i mer klassiska diktaturer, men greppet över människorna har varit nog så starkt i Sverige som annorstädes.


Om bara dessa två omständigheter finns på plats - ett intill oduglighet korrumperat rättsväsende och en ynklig journalistkår helt upptagen av beundran av sig själv och sina kollegor - då råder diktatur. Då behöver inte underhuggarna åka runt och skjuta folk med nackskott hela tiden, och människor i eliten behöver inte heller dö oförklarligt på löpande band, som nu i Putlers Ryssland.


Olof Palme blev mördad. Det är undantaget. Som så ofta i samband med maktintriger blev han mördad av sina egna. Men den som drog det längre strået blev inte mördad. Ingvar Carlsson ersatte Olof Palme och saboterade sedan mordutredningen med hjälp av de många politrukerna i maktapparaten samt saboterade utredningen av mordet på de nästan tusen människor som följde med Estonia i djupet. Han blev inte mördad.


Falun måndagen den 3 oktober 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: