lördag 29 oktober 2022

Miljö-nomenklaturans eget ”E4-klister”

 .

När jag var ung kom vintern i nedre Tornedalen ibland redan i september, med inledningsvis stora snöfall, som dock inte alltid överlevde fram till den riktiga vintern. I början av oktober var det nästan alltid 2-3 veckors sammanhängande sträng kyla som fick vägarna och marken att frysa så att snön blev kvar och skogsbruket kunde bedrivas.


Nu kommer det minst lika mycket nederbörd, men istället som regn. Det är inte 20-30 minusgrader som förr, utan istället 5 plusgrader. Regnet smälter inte av sakta och fyller på grundvattenreserverna, utan spolas istället snabbt ut i havet och grundlägger på det sättet kommande somrars torka och vattenbrist.


Samhällsdebatten verkar idag handla om allt möjligt - utom det som är viktigt. Det krigas om rabatterade elpriser som slår orättvist och skapar felaktiga incitament. Enorma ”investeringar” görs i norra Sverige för att möjliggöra - inte att värna klimatet - utan att göra det möjligt att fortsätta hålla fast vid en ohållbar livsstil, som ödelägger klimatet och naturen ännu en tid och i ännu snabbare takt. Alla investeringar av betydelse idag syftar nämligen till att hålla fast vid det orimliga.


Det är inte varken förment fossilfritt stål eller kolkraftverksdrivna elbilar världen och klimatet behöver. Det är en förnuftigare användning av jordens resurser. Vi behöver sluta bygga bilar som är slit- och slängvaror och vi behöver sluta resa till Thailand två gånger per år eller att bo i en stad och jobba i en annan stad, med daglig pendling emellan.


Industrin som på många sätt var mänsklighetens välgörare, har i allt högre grad visat sig vara den Grottekvarn som mal ned inte bara människor utan hela mänskligheten och nästan alla andra livsformer med den. Vårt parlamentariska system visar sig oförmöget att ändra kursen eller tygla industrins rovdrift på Jordens resurser.


Det är nog i det ljuset vi ska se 2+1-vägarna och EPA-traktorerna. De är den infiltrerande miljönomenklaturans aktivisters eget sätt att sticka käppar i hjulet. Det bryter inte Grottekvarnens makt över folket. Det ändrar inte inriktningen, det minskar inte miljöbelastningen, men det ger naturligtvis viss självtillfredsställelse åt dem som oförmögna att förändra samhället ändå lyckas sticka käppar i hjulet. Men tyvärr uppnår de ingenting av värde för mänskligheten. De bara ökar miljöbelastningen ytterligare.


Falun lördagen den 29 oktober 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: