fredag 28 oktober 2022

Mycket väsen för lite ull…

 .

…sa bonden som rakade grisen.


Råder det nyhetstorka nu? Är någon i starkt behov av positiva nyheter att blända svenskarna med? Vad är det som gör att media så blåser upp att man ”funnit” regalskeppet Wasa’s systerskepp ”Äpplet”? Det har ju aldrig varit försvunnet. Det har hela tiden varit känt att de uttjänta och stenfyllda resterna av Äpplet sänktes i Oxdjupet i ängslig strävan att försvara Stockholms hamninlopp från ryssarna.


I över 200 år tvingades Roslagsbönderna göra dagsverken under slavliknande förhållanden för att fylla Oxdjupet med sten, för att hindra ryssarna att ta sig fram till Stockholm, skulle de komma på idén. Det enda bestående resultatet blev att ryssarna använde mindre båtar när de härjade i Stockholmstrakten. Stor möda och stora kostnader lades ned under långa tider för att skapa och förstärka Waxholms fästning. Ganska meningslöst skulle det visa sig, eftersom det räfflade kanonrörets uppfinnande gjorde strävandena meningslösa ungefär samtidigt som fästningen blev färdig. Stenarna som under betydande strävanden vräkts ned i Oxdjupet hindrade aldrig ryssarna, men väl den svenska fredliga sjöfarten. De stora strävandena med att fylla Oxdjupet med sten avlöstes strax av stora strävanden för att få bort stenen från Oxdjupet för att den hindrade sjöfarten. Svensk försvarspolitik i ett nötskal?


Fortfarande har vi mycket kvar att göra för att få ut norra stambanan, från skogarna ut till kusten där människorna bor. Det var som vanligt rädslan för att ryssen skulle skulle på idén att från sina fartyg beskjuta banan, som ledde till att den hamnade åtta mil från kusten, där ingen bor. Det ledde till att järnvägen aldrig blev konkurrenskraftig, eftersom de flesta resenärer måste växlas över till och från stickspår ut till kusten.


Som om det inte var nog med statligt elände såg Göran Persson till att Botniabanan byggdes som enkelspårig och inte heller kommer att bli konkurrenskraftig utan mångdubblade investeringskostnader, för att bygga andra spåret när man nu har en järnväg i trafik där man ska dra fram andra spåret, inkl tunnelsprängning, brobyggnationer mm. Nåja, den sista idioten är ju inte född ännu så det lär väl följa en fortsättning.


Om det nu är så märkvärdigt att man ”funnit” resterna av de uttjänta, stenfyllda och avsiktligt i Oxdjupet sänkta resterna av det som en gång var Äpplet, vad blir då nästa steg för våra fantastiska media? Kan vi kanske förvänta oss att de snart rapporterar om att man funnit ”Enhörningen” och Rackham den Rödes skatt?


Falun fredagen den 28 oktober 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: