onsdag 19 oktober 2022

Olika sorters regeringar

 .

Igår fick vi veta hur Sveriges nya regering ser ut. Paradigmskifte talar man om. Kanske blir det så? Det ser onekligen lovande ut, så här långt. I vart fall verkar det vara en stor förändring i det att ledamöterna inte valts bland obildade långväga insomnade politruker vilka börjat i SSU i sin ungdom, för länge sedan, och därefter gått den långa vägen i uppkörda hjulspår. Den förra regeringen präglades tydligt av det synsätt som Sven-Erik Bucht gav uttryck för redan på badhusfiket i Haparanda i skolåren: ”Om man går den politiska vägen behöver man ingen utbildning.” Däri finns sannolikt förklaringen till en stor del av de problem som de senaste regeringarna skapat.


Påfallande många i nya regeringen verkar vara välutbildade, vilket man ju saknade under sossetiden. Framför allt verkar de unga, hungriga och motiverade att åstadkomma något, till skillnad från sossarna vars enda ledstjärna var att vakta köttgrytorna och inte släppa någon annan över bron.


Tankarna går osökt till en lite rolig skylt som jag haft monterad i garaget i decennier. Den handlar om företagsledare, men är lika tillämplig på regeringar.




Det framstår som uppenbart att den avgångna sosseregeringen kvalar in som ”de som undrar vad fan det är som händer.”


Av gårdagens regeringsförklaring är lika tydligt att vår nya regering är ”de som ser saker hända.”


Framtiden kommer att visa om de även kvalar in i kategorin ”de som får saker att hända.”


Falun onsdagen den 19 oktober 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: