söndag 27 november 2011

Dagens Weimarrepublik

.
Historien upprepar sig brukar man säga. Men det blir aldrig exakt likadant.

Weimarrepubliken brukar man kalla den del av den tyska förfallsperioden som inleddes 11 augusti 1919 och bäddade för, och avslutades med, Adolf Hitlers makttillträde 30 januari 1933. Den fick namnet av författningen som antogs i staden Weimar.

Perioden präglades av svaga regeringar, stor social oro, hyperinflation mm.

Många länder drabbades av börskraschen 1929 och den efterföljande depressionen men Tyskland var mer sårbart än de flesta, kanske alla, andra länder. Det ser ganska annorlunda ut nu. Nu är åtminstone hela Europa och kanske hela världen illa ute. Den gemensamma nämnaren är bankerna.

En slutsats som man, av något obegripliga skäl, har dragit av depressionen på 1930-talet är att man ska låta bankerna bete sig hur som helst och ändå hålla dem under armarna. Denna vanföreställning har förstås den internationella bankbrottsligheten utnyttjat. De har följaktligen betett sig hur som helst. Vi är nu framme vid bristningsgränsen. Vi har rejält skuldsatta banker och nationer. Värst av allt är att vi har politiker som är besatta av tanken att de ska fortsätta att hålla dessa kriminella banker under armarna vilket mycket troligt kommer att resultera i att de monetära system välts över ända.

Den tid som vi är inne i nu kännetecknas av att icke folkvalda personer genom EU försöker ta makten i Europa. Uppenbarligen inte skickade att sköta ämbetena dock. Faktiskt genom odemokratiska metoder väl i nivå med och på sätt och vis värre än Adolf Hitlers metoder. Han ledde ju trots allt Tysklands största politiska parti. Men de här puckona som inom EU håller på att torpedera Europas och världens ekonomi är inte valda av någon. Ett mycket märkligt förhållande och hela historien kommer säkert att ta en ände med förskräckelse. Men jag skulle inte vilja vara i deras kläder. Nazisternas krigsförbrytare kunde fly till Sydamerika. Men var kan dagens EU-ledning gömma sig när det blir aktuellt?

I Sverige har vi vårt eget förfall:

- Kriminella banker som med politikens benägna bistånd socialiserat människors sparande, som förslavat människor med hjälp av amorteringsfria lån och som hotar nationens ekonomiska överlevnad efter att man ännu en gång har lekt internationella bankdirektörer med de stora grabbarna utan att inse sina begränsningar, allt under generöst beviljande av bonus till sig själva.
- En bankinspektion med Bengt Westerberg som ordförande.
- Ett rättsväsende på dekis.
- En statsapparat som av allt att döma inte styrs av folkvalda politiker utan av kriminella element med hållhakar på korrumperade politiker.
- En press som i allt väsentligt fungerar som den politiska maktens flöjter även om vissa mindre ljuspunkter synats till på senare tid.
- Ett statligt Vattenfall som slösat bort hundratusenmiljoner i Europa och ettusenåttahundra miljoner i Ringhals. Mer om detta i en egen blogg.
- Ett statsägt kärnkraftverk i Ringhals som uppvisar en säkerhetskultur som när som helst kan resultera i att hela Stor-Göteborg med bostäder och arbetsplatser för en miljon svenskar kan ödeläggas för generationer framåt. Det är bara 5 mil från Ringhals till Göteborgs centrum. Mer om detta i en egen blogg.
- En järnväg under sammanbrott med ett Trafikverk där enstaka funktionärer får slösa bort etthundratjugofem miljoner för att komma i åtnjutande av några miljoner för egen del. Mer om detta i en egen blogg.
- En sjukvård i så långt framskridet förfall att sjuka nekas ambulans och avlider i väntan på en ambulans som aldrig kommer.
- En sjukvård som övergått till att bygga sjukhus utan vårdplatser.
- En åldringsvård som lämnar ålderdomshemmen obemannade på nätterna och låser in åldringarna utan skydd och övervakning - nästan Auschwitz-metoder.

Man kan undra - 1920-talets Tyskland fick heta Weimarrepubliken
- vilket blir eftervärldens namn på den nuvarande förfallsperioden - i Sverige och i Europa?

Övertorneå den 27 november 2011
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En politiker som inser sanningen...

http://www.youtube.com/watch?v=jAgWy3NJ1Pc&feature=player_embedded


Titta på alla "filmer" om honom
på Youtube, för ni lär inte få se honom på Svensk Television.

Mikael Styrman sa...

Nä, vi lär inte få se honom i SVT.
Han har alldeles för mycket klokt att säga. Och han är härligt frispråkig.