tisdag 29 juli 2014

Fången på fyren

.
(Uppdaterad tis 29/7 kl 16:05)

Hur kommer det sig att ingen har gjort en dokumentär om ”fången på fyren”? Bättre ämne för att belysa visselblåsares drivkraft och civilkurage och maffiastatens behandling av hederliga medborgare får man leta efter. Det kanske beror på att maffian sitter på anslagen?

Fången på fyren är nog dessutom en händelse som har gått dagens unga förbi och som vore angelägen att berätta om i tider då visselblåsare förföljs i framför allt det allmänna, trots att alla säger sig omhulda dem.

För den som inte känner till, eller har glömt, vad det handlade om, kommer här ett kort sammandrag:

Den sovjetiska oljetankern Tsesis gick på grund utanför Käringklubben, nära Trosa, i Södertäljeleden, den 26 oktober 1977. Ettusen kubikmeter olja läckte ut och Sjöfartsverket skyllde på lotsen och kaptenen. Kartografen Anders Ahlmark på Sjöfartsverket visade att grundet varit känt sedan 1969 men att Sjöfartsverket missat att föra in det på sjökorten. För detta blev Anders Ahlmark förföljd av vad som så vitt kan förstås var en rejält kriminell generaldirektör som för övrigt hette Lennart Johansson. Ahlmark trakasserades, fick sämre arbetsuppgifter och omplacerades till fyren Ölands Södra Grund. Sjöfartsverket förlorade processen mot det ryska tankerrederiet. Ahlmark köptes ut, men har ännu inte fått någon ursäkt eller något erkännande. Skurken som var generaldirektör är ännu ostraffad.

Ärendet innehåller många intressanta och upprörande inslag. Bland annat finns flera komiskt lika paralleller till hur skurkarna agerade i Thomas Quick-fallen. JK Ingvar Gullnäs utredde ärendet ”opartiskt” på Sjöfartsverkets generaldirektörs initiativ och friade Sjöfartsverket. Och Chefs-JO Per-Erik Nilsson gjorde likadant. Så det här med att JO och JK-ämbetena tenderar att vara uppsamlingsställe för det värsta juridiska avskrapet är inget som Göran Lambertz och Anna Skarhed har hittat på. Det har gamla anor. Att man numera kan ”tvätta pengar” känner nog de flesta till. Men på JO och JK-ämbetena tvättar man gangsters.

Den som är intresserad av hur maffians medlemmar tvättar sitt eftermäle kan lämpligen gå in på Wikipedia och läsa om Per-Erik Nilsson. Där står mycket försynt att han varit ordförande för journalisternas pensionskassa. I övrigt andas skrivningen en fläckfri och oförvitlig statstjänsteman. Inte ett ord om ovan nämnda mygel. Och ingenting om att Per-Erik Nilsson missbrukade sin ställning som ordförande i pensionskassan till att fixa förmånliga lägenheter åt sina barn. Tänka sig - journalistkåren som är så snar att framhålla sin egen förträfflighet och sin stora betydelse för demokratin. Och inte ett ljud om fifflet i journalisternas pensionskassa i skrivningen om Per-Erik Nilsson på Wikipedia. Och ingenting om att han fick sparken från JO-ämbetet sedan Expressen bland annat skrivit om lägenheterna och att JO-ämbetet fick betala hans semesterresor till Portugal efter att han låtsats besöka Portugals JO. Och naturligtvis inga vare sig åtal eller straff för trolöshetsbrotten. Så tvättas en skurks renommé när inte gangstertvättmaskinerna JO och JK kan stå till tjänst.

En extra bisarr lustifikation är att nämnda Per-Erik Nilsson var ordförande i Juristkommissionen som utredde hur Palme-mordet utretts. Det säger mycket om Palme-utredningen när man tillsätter en ordförande att granska den som snart sagt var och varannan har hållhakar på… :-)

Olika juridiska instansers agerande är så lika deras agerande i Thomas Quick-målen att det är svårt att uppfatta det som något annat än ett mönster. I hur många fler rättsövergrepp har JK och JO spelat snarlika klandervärda och ynkliga roller? Det börjar se ut som om det är liktydigt med att erkänna att man är en myglare och en grov brottsling att ta emot JK eller JO-ämbetet.

De är ett hån mot sina föräldrar och mot sina läroanstalter. Jag kan mycket väl tänka mig att de även i något fall är ett hån mot någon som i avsaknad av bättre förstånd har förlänat dem någon uppfordrande hederstitel.

Läs gärna: Anders Ahlmark har bloggat om sina erfarenheter.

http://fangenpafyren.blogspot.se/

Södertälje tisdagen den 29 juli 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: